ОСТАННІ НОВИНИ

Пластуни відзначили день народження організації

|

Львівські пластуни учора святкували день народження – Національній скаутській організації України «Пласт» виповнилося 93 роки. Офіційною датою заснування «Пласту» вважається 12 квітня 1912 року – коли відбулася перша присяга пластового гуртка при Академічній гімназії у Львові.

Святкування ювілею організації львівські пластуни розпочали учора з урочистого маршу всіх куренів від собору Св. Юра, неподалік від якого розташована Львівська станиця НСОУ «Пласт», до Львівської академічної гімназії, де відбулися урочистості. У них взяли участь кілька сотень пластунів та пластунок різного віку.

На Личаківському кладовищі було освячено пам’ятник пластунам, які загинули за Україну. За офіційними даними НСОУ «Пласт», починаючи від 1912 року і до 50-х років минулого століття таких було 317 осіб. «Пластунам, що не зламали своїх присяг» – такий напис є на гранітному хресті пам’ятника. Сам хрест було зведено ще минулого року, а цьогоріч завершено його оформлення. Незабаром там з’являться ще дві пам’ятні таблиці – засновникам «Пласту» Петрові Франку та Іванові Чмолі.

Також пластуни поклали квіти до гранітного пам’ятника воїнам Української національної армії. У трьох дивізіях, які входили до складу цієї армії, – «Галичина», «Вільна Україна» та юнацька протипіхотна оборона – було чимало пластунів.

Також того дня іменували наймолодших членів організації – новаків, а пластунську присягу на прапорі прийняли найбільш гідні цього пластуни-юнаки. А шістьох пластунів-сеньйорів, які уже досягли літнього віку, відзначили учора, 16 квітня, орденами Св. Юра у сріблі. Ці нагороди їм вручили за добру працю і активну діяльність у НСОУ «Пласт».

Львівська станиця «Пласту« є найбільшою молодіжною організацією у місті і одним з найбільших осередків «Пласту» в Україні. Вона об’єднує понад 900 пластунів у чотирьох вікових групах: новацтво (6-11 років), юнацтво (12-18 років), старше пластунство (18-30 років) і сеньйорат, що налічує 45 осіб, більшість з яких є вихованцями «Пласту» 20-х років минулого століття, повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *