ОСТАННІ НОВИНИ

Петро Олійник зустрівся з лідером польської партії „Громадянська платформа”

|

Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник зустрівся сьогодні з головою польської партії „Громадянська платформа” Яном Марією Рокітою, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Петро Олійник подякував польському парламентарію за увагу, яку він та його фракція, як і все польське суспільство, приділяє Україні, за моральну допомогу під час Помаранчевої революції. „Польща була і залишається найкращим адвокатом України в Євросоюзі, – підкреслив голова ОДА. – Наші контакти є стратегічними, ми детально вивчаємо досвід Польщі, зокрема в переміщенні кордону ЄС зі Сходу на Захід. У нас налагоджені тісні взаємостосунки з Підкарпатським, Люблінським, Малопольським, Сілезьким та Мазовецьким воєводствами, підписано ряд договорів, які ми зараз наповнюємо реальним змістом”.

Ян Марія Рокіта повідомив, що головною метою його приїзду є зустрічі з журналістами та участь в наукових дискусіях про польсько-українські взаємостосунки. Він пригадав з якою тривогою польське суспільство спостерігало за президентськими виборами в Україні. „Тисячі наших громадян перебували в Україні як спостерігачі, зокрема моя дружина була спостерігачем в м. Артемівську Донецької області, – розповів Ян Марія Рокіта. – Революція триває хвилини, а потім настає час копіткої праці”. На його думку, за 15 років в міжурядових стосунках Польщі та України було більше розмов та пропаганди, ніж конкретних справ. „За два місяці зроблено більше, ніж за попередні 15 років, і ми не маємо права змарнувати цю динаміку”, – резюмував керівник парламентської фракції „Громадянська платформа”.

На зустрічі були підняті проблемні питання кордону, розширення митних переходів та розбудови прикордонної інфраструктури. Також польська сторона виявила свою стурбованість закриттям в Україні вільних економічних зон. Петро Олійник запевнив високого гостя, що проробляється реальна програма – іноземні інвестори, які розпочали роботу в Україні до 1 січня 2005 р. і виконали усі інвестиційні зобов’язання будуть користуватися усіма попередніми пільгами до закінчення терміну дії договорів. Напрацьовані пропозиції, однак остаточне рішення знаходиться в компетенції Кабінету міністрів та Верховної ради України.

Також в зустрічі взяли участь Вєслав Осуховський, Генеральний консул Республіки Польщі у Львові та консул Ричард Клєм – з польської сторони, заступники голови ЛОДА Валерій П’ятак, Тарас Батенко, в.о. начальника головного управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій ОДА Петро Радчук – з української сторони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *