ОСТАННІ НОВИНИ

Відкрито виставку глухих художників

|

Сьогодні, 1 квітня, у Музеї етнографії та художнього промислу НАН України відкрилася виставка творів глухих художників. На ній представлено роботи чотирьох авторів: Юрія Тямушкіна та Олега Думинця зі Львова, Лариси Мельник з Волині та Івана Троцюка з Тернополя. Професор Львівської академії мистецтв Микола Андрущенко навіть обурився, чому цю експозицію презентували як виставку глухих. «Це люди з великим серцем і вони чують більше, ніж ми вухами», – зазначив він.

Спершу автори експозиції планували зробити її спільною виставкою глухих митців Львова та Москви. Проте московські художники приїхати не змогли, тому у музеї за презентували роботи українських авторів. Причому виключно нові, які ще ніде не експонувалися.

На виставці представлено пейзажі, натюрморти, ікони. Її ініціатором став Юрій Тяпушкін, який свого часу мав персональну виставку робіт у цьому музеї. Його творчий доробок є найбільшим, адже організовувати виставки митець почав ще з 1969 року. Проте троє його молодших колег є не менш цікавими художниками. Приміром, Лариса Мельник малює майже космічні роботи, покриваючи фарбою не лише полотно, а й рамки. Твори Олега Думинця, який закінчив спершу коледж декоративно-прикладного мистецтва ім. І.Труша, а згодом ЛАМ, виставлялися на міжнародних виставках у Києві та Одесі. Запрошували митця і закордон – у Італію та Австрію, проте щоразу виникали проблеми з візою. А Іван Троцюк з Тернополя не лише пише ікони, а й розписує храми, причому самотужки, не беручи помічників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *