ОСТАННІ НОВИНИ

Винних у незаконному будівництві на подвір’ї колишньої катівні досі не покарано

|

Міська влада занепокоєна „затишшям” навколо незаконного будівництва житлового будинку та кафе на території найбільшого тюремного комплексу НКВС у Львові, де в 1941 році було закатовано 2 тисячі 464 в’язнів. За словами депутата Львівської міської ради Віри Лясковської, на звернення депутатського корпусу Львова й досі не було жодної офіційної реакції.

У тексті звернення до голови СБУ, прокурора Львівської області та до голови облдержадмінстрації депутати міськради вимагали припинити будівництво на подвір’ї тюрми Лонцького, привести територію до належного стану та розпочати роботу зі створення музею „терору НКВС” (умовна назва). Однак, як повідомила на сьогоднішній прес-конфренції Віра Лясковська, жодної реакції від цих посадовців не було.

Хоча, на думку Віри Дмитрівни, і на цьому влада не має зупинитися. „Треба ще притягнути до відповідальності винних у будівництві – замовників та виконавців”, – наголосила вона.

Як стверджує пані Віра, до будівництва причетним є голова громадської організації „Меморіал” ім. Стуса Євген Гринів, який перевищив свої повноваження і дав дозвіл на будівництво, вважаючи, що жодних катувань на згаданій території не відбувалося, а земля не може просто так пустувати. Отож, депутати намірені лобіювати звільнення пана Гриніва з обійманої посади, але ще не знають у який саме спосіб це можна зробити.

Будівництво на території тюрми Лонцького на вимогу депутатського корпусу Львівської міськради та інспекції державного архітектурного будівельного контролю ЛМР призупинено.

У 1941 році в тюрмі закатували 2 тисячі 464 в’язнів (25% з них були – поляками і 10% євреями).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *