ОСТАННІ НОВИНИ

Влада всерйоз взялася за сміттєзвалище

|

Виїзна нарада, присвячена вирішенню проблем Грибовицького сміттєзвалища, відбулася сьогодні безпосередньо на проблемному об’єкті. Провів її перший заступник голови ЛОДА Мирослав Сеник.

М.Сеник проаналізував хід виконання чотиристоронньої угоди, підписаною минулоріч ЛОДА, обласною, Львівською міською та Жовківською районною радами. Зокрема, уже до 25 квітня має бути завершений перший етап робіт, передбачений угодою між міською радою та геохімічним інститутом.

На першому етапі, як повідомив головний інженер інституту Петро Волошин, буде здійснена оцінка згубного впливу сміттєзвалища на екологічну ситуацію у прилеглих населених пунктах, зокрема на якість питної води. За словами П.Волошина, науковці визначили, що вода справді є забрудненою, в тім числі важкими металами (наприклад, кадмієм), але стверджувати, що причиною цього є сміттєзвалище, ще зарано.

Для проведення повної оцінки ситуації фахівці інституту до 25 квітня збираються пробурити 25 свердловин, з яких братимуться проби підземних вод. 5 із свердловин уже працюють.

Ще 27 свердловин буде пробурено на другому етапі робіт, на якому має бути створена моніторингова мережа, що постійно відслідковуватиме якісні зміни стану води у часі. Цей етап має бути завершено до 11 листопада.

Представники місцевих рад висловили претензії до колег з обласного центру, що реальні роботи почалися лише тепер, хоча чотиристоронню угоду було підписано ще рік тому.

Частково погодившись з цим, заступник міського голови Львова Ігор Базарник повідомив, що основною проблемою було відсутність фінансування – у минулорічному бюджеті на вирішення проблем сміттєзвалища було виділено лише 100 тисяч гривень. Бюджет 2005 року передбачає на ці заходи уже 3,3 мільйона гривень. І.Базарник також висловив надію, що під час коригування бюджету вдасться додатково виділити ще 1 мільйон грн. на придбання нової техніки для ЛКП „Збиранка”. Бульдозери та асенізаційні машини, що працюють на сміттєзвалищі, давно відпрацювали свій термін.

Перший заступник голови ЛОДА Мирослав Сеник додав, що також виділено гроші на заліснення земель сміттєзвалища, які будуть рекультивовані (100 тисяч гривень), на будівництво нової дороги (300 тисяч), а також на будівництво водогонів в селах Грибовичі, Малехів та Збиранка, що безпосередньо прилягають до звалища.

Грибовицьке сміттєзвалище розташоване у 3 кілометрах від межі Львова, на 33 гектарах. Щороку сюди вивозиться більше мільярда кубометрів твердих відходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *