ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові занепокоєні виставкою фресок Шульца в Ізраїлі

|

Митці Львівщини висловлюють серйозне занепокоєння фактом відкриття у новому корпусі музею мистецтв періоду Голокосту при меморіальному інституті “Яд Вашем” експозиції відреставрованих фресок письменника, філософа, графіка Бруно Шульца.

Як повідомляє радіо “Свобода”, вікриття виставки стане новим витком скандалу довкола незаконного вивезення з Дрогобича (Львівська обл.) фресок в Ізраїль у травні 2001 року. Тоді настінні розписи були демонтовані працівниками інституту “Яд Вашем” у приватному помешканні в Дрогобичі, а господарі заявляли, що отримали винагороду у 100 доларів.

Тодішні керівники Дрогобича, зокрема, мер Олексій Радзієвський, заперечували причетність до вивезення фресок, однак за неофіційною інформацією, фрески вивозили з міста з відома мерії, а перевозили через українсько-польський кордон за сприяння дипломатичних каналів.

“У таких шанованих і поважних інституціях як “Яд Вашем” повинні виставлятись об’єкти, які були законно передані чи набуті цією установою, а ті, які з’явились там в результаті напівкримінальної чи кримінальної історії, понижують рівень самого “Яд Вашем”. Це має бути місцем скорботи, пам’яті жертв Голокосту. Натомість це місце стає елементом спекуляції і не покращує, на жаль, стосунки між народами”, – говорить член української делегації в Ізраїлі у 2004 році Тарас Возняк.

Однак “Яд Вашем” заперечує, що розписи вивезені незаконним шляхом, і заявляє, що має офіційну згоду мерії Дрогобича та господаря квартири.


Возняк називає відкриту виставку провокацією скандалу, який виникне не лише в Україні, але й у Польщі. Адже Шульц, польський художник і письменник єврейського походження, був застрелений офіцером СС в Дрогобичі у 1942 році, а вивезені настінні розписи до казок братів Грімм – це останні малюнки Шульца.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *