ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові почали водити гуцульську Меланку

|

Протягом двох днів у Львові водитимуть гуцульську Меланку. Сьогодні зранку товариство “Гуцульщина” розпочало “водження” Меланки під стінами міської ради, звідки вони попрямували до церкви Пресвятої Євхаристії, аби там поставити першу сценку. Традиційно у вертепі є Меланка, жид, смерть, циганка, гуцул, дід, баба, ангел, пастушок, береза та новий рік. Проте оминути політику не вдалося, майже всі персонажі мали при собі щось промаранчеве, а родзинкою стала персона з синьо-білим шаликом, американськими валянками та двома наколотими апельсинами, яка символізує дружину Якуковича.

Як зазначив під час виступу у Домініканському соборі Береза (керівник) Іван Сулитицький, вони почали водження Меланки саме звідси, оскільки це – “парохія гуцулів”. Він також повідомив, що товариство “Гуцульщина” разом з Центром психоінформації та за підтримки міськради організовує водження Маланки вже вдруге. Перший раз був у 1991-му році. За словами І. Сулитицького, таким чином вони хочутиь ознайомити молодше покоління з традиціями гуцулів, показати цілісний образ Меланки. Власне, він наголосив, що вони не намагаються зробити з цього акторський виступ, а хочуть передати атмосферу вертепу саме таку, як є на Гуцульщині.

Сьогодні Меланку водитимуть у Шевченківскому гаю, біля Юридичного інституту, о 17 та 19-ій годинах біля Оперного театру, а о 18-ій в соборі Св. Юра. Увечері ж вертеп ставитимуть по хатах ради товариства “Гуцульщина” у Львові. Завтра вони також вітатимуть главу УГКЦ, а о 14.30 Меланка вітатиме зі Старим Новим роком керівництво Львівської міської ради під стінами Ратуші.

До речі, цьогорічна Меланка і сам вертеп своїм одягом символізують прихід чогось нового – у кожного персонажа є якісь елементи помаранчевого кольору: від лампасів на штанах у шандаря до ріжок у чорта, також є помаранчі у кошечку з двома шприцами у руках “дружини Януковича”. Тексти також мають відлуння революції : “свіжі яйця із Франківська – як кине яйце, жоден ворог не втече”, “знають всі на світі, що свободу не спинити, а як схочуть нас здолати. Знають – разом, нас багато” та інше. Тож протягом двох днів можна почути і побачити це на власні вуха.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *