ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни у відомчих гуртожитках й надалі завищують

|

Під час перевірки БУ-1 Яворівської КЕЧ району, здійсненої Державною інспекцією з контролю за цінами у Львівській області на вимогу військової прокуратури встановлено завищення граничного рівня плати за проживання в гуртожитках осіб, які не перебувають у сімейних стосунках, тобто займають ліжко-місця, повідомляє прес-соужба Львівської обласної адміністрації з посиланням на Державну комісію з контролю за цінами у Львівській області.

Внаслідок порушення вимог розпорядження голови Львівської облдержадміністрації від 07.06.02 №494, мешканцям зайво нараховано плату в сумі 11855.07грн. Необґрунтовано отримана виручка становить 8328.41грн. Застосовано економічні санкції в сумі 24985.23грн. Керівника БУ-1 притягнуто до адміністративної відповідальності.

Проте, як зазначають у держінспекції, численні порушення, встановлені під час перевірок, обумовлені рядом як об’єктивних, так і суб’єктивних причин. Більшість промислових підприємств, на балансі яких знаходяться гуртожитки, перебувають у важкому фінансовому стані, частина з них є банкрутами, і знаходяться в стані ліквідації або санації. Можливості відшкодовувати різницю між фактичними витратами на утримання будинків та платою, яку відшкодовують мешканці, підприємства не в стані.

На ряді підприємств для обслуговування гуртожитків створено дочірні структури, які не мають інших видів діяльності, а отже і можливості покриття різниці у витратах. Така ситуація призводить до неякісного надання послуг, не надання ряду послуг, завищення плати за проживання. На багатьох об’єктах відсутня реєстрація мешканців гуртожитків, що призводить до невірного формування плати. В результаті невірного обліку площ, переданих в оренду юридичним особам, допускається невірний розподіл плати за послуги теплопостачання та електропостачання між орендарями та мешканцями.

За словами начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Наталії Фурдички, одним із шляхів вирішення зазначених проблем є передача гуртожитків на баланс місцевих органів влади. З цією метою Львівська міська рада, своєю ухвалою від 29.04.04 №1245 затвердила положення „Про порядок приймання передачі державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ та організацій у власність територіальної громади м.Львова“. Однією із основних умов передачі є впорядкування проживання мешканців (перевірка наявності правових підстав на проживання) та укладання з ними договору оренди житлових приміщень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *