ОСТАННІ НОВИНИ

У Жидачівському районі відкрили музей гетьмана Виговського

|

Музей гетьмана Івана Виговського відкрили в День незалежності у селі Руда Жидачівського району. Це село разом з кількома сусідами Іван Виговський отримав ууже після того, як його було позбавлено гетьманської булави. Як повідомив під час відкриття директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, в експозиції є небагато предметів з часів гетьмана, але вони тим цінніші.

Зокрема, є ікони з церкви, що була збудована у селі Юсиповичі, на кошти родини Виговських, частина вівтаря із церкви у Золочівському районі, що її збудував племінник гетьмана на його честь. Зараз музейні працівники продовжують пошуки матеріалів і речей, пов’язаних з Іваном Виговським.

Крім того, в експозиції представлено багато матеріалів, присвячених діяльності гетьмана та його добі. А завершує експозицію частина фотоархіву однієї з військових частин УПА. Борис Возницький планує перенести до музею ще й церкву часів гетьмана, розташовану в одному із сусідніх сіл. Але коли саме це буде зроблено – поик що невідомо.

Коментуючи журналістам відкриття музею голова Львівської обласної адміністрації Олександр Сендега підкреслив, що впорядкування і охорона пам’яток культури й історії є одним із пріоритетів розвитку області. Адже минулого року було відновлено замок у Жовкві, цьогоріч заплановано закінчити роботи у Золочівському замку, розпочато роботи у Підгорецькому замку. У створення музею Виговського вкладено 200 тисяч з обласного бюджету, 30 тисяч гривень – з районного та кошти місцевої громади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *