ОСТАННІ НОВИНИ

До дня незалежності відкриють каплицю Михайлу Вербицькому

|

24 сернпя у селі Млини у Польщі буде відкрито каплицю на могилі товрця українського національного гімну “Ще не вмерла Україна” Михайлові Вербицькому, поваідомляє прес-служба Львівської ОДА

Відкриття споруди збігається ще з двома ювілейними датами – у 2004 році виповнюється 140 років з часу, відколи вперше прозвучала пісня “Ще не вмерла України ні слава, ні воля..”, яка змусила мільйони українців усвідомити свою національну ідентичність і самодостатність, та якій судилося пізніше стати Державним Гімном України. Також спорудження приурочене до 190-ліття від дня народження композитора.

Комплекс робіт розпочато з ініціативи Львівської облдержадміністрації, науково-культурних, мистецьких об’єднань та товариств Галичини та за сприяння органів державної влади та місцевого самоврядування Підкарпатського воєводства Республіки Польща. Наприкінці минулого тижня на місці побував з робочою поїздкою перший засутпник голови ОДА Леонід Мельник.

Всі проектні роботи щодо зведення каплиці-пантеону з нашої і польської сторони вже завершено. Будівельно-технічний проект виконано польськими фахівцями. Автор проекту – львівський архітектор Іван Коваленко. Зведення каплиці погоджено з відповідними службами та інстанціями в Польщі та Україні.

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Степан Лукашик, обсяг робіт виконаний Червоноградським українсько-польським заводом металоконструкцій (директор Михайло Олійник), купольна частина – робота підприємства “Вікнабуд” з Новояворівська (директор Олег Гузар), хрест на верхівці пантеону виготовлений городоцьким підприємством “Писанка” (директор Олександр Криса), плити – львівське підприємство “Анкербуд”, фасад – ДП “Львівреставрація”, кам’яні роботи – підприємство “Ренесанс”.

Земельна ділянка близько 0,5 га, на якій відбуваються роботи, передана у власність українській громаді.

Польською стороною побудовано під’їздну дорогу до могили.

Сьогодні будівництво на завершальній стадії. Як і обіцяв керівник області Олександр Сендега до Дня незалежності каплицю-пантеон буде відкрито. На відкритті будуть встановлені прапори України та Польщі, прозвучить український гімн.

Доброчинні внески приймаються на спеціальний рахунок “Фонду охорони пам’яток” при Львівській обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на такі реквізити:

р/р № 2600300013078 у Львівській обласній філії АК УСБ м.Львова

ЗКПО 03922220 МФО 325019

з обов’язковою приміткою: “Благодійний внесок у Фонд спорудження каплиці о. М. Вербицькому”.

Автором вірша, написаного у серпні 1862 року був 23-річний Павло Чубинський, уродженнець Київщини, а через два роки мелодію на ці слова написав о.Михайло Вербицький – священик Млинівської греко-католицької церкви на Львівщині. По різному склалася доля авторів Гімну. Обидва зазнали утисків і переслідувань з боку пануючих владних режимів в тодішній розділеній між двома імперіями Україні. Павло Чубанський після відбуття заслання за революційну діяльність помер у 1884 році ще у доволі молодому віці. Земний шлях о.Михайла Вербицького завершився в с.Млини (тепер Ярославський повіт Підкарпатського воєводства РП).

Могила Михайла Вербицького, що помер 7 грудня 1870 року, довго була у занедбаному стані. Лише у 1934 році на кошти односельчан і студентського товариства “Боян” було поставлено невеликий пам’ятник. У 1995-му його було реставровано. Донедавна могилу Вербицького вдавалось підтримувати у доглянутому стані силами української громади Перемишля, а також, активістами Товариства “Надсяння” зі Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *