ОСТАННІ НОВИНИ

Навчальний рік не за горами – вчителі готуються до нових страйків

|

Наприкінці серпня – на початку вересня львівські вчителі можуть поновити страйки та пікетування. Про це Західній інформаційній корпорації повідомив голова координаційної ради страйкових комітетів працівників освіти Львова Ігор Шлапак.

Які саме акції будуть відбуватися, наразі сказати важко. За словами І. Шлапака, у 20-их числах серпня, коли більшість вчителів повернеться з відпусток, заплановано провести збори представників страйкових комітетів, де й вирішуватимуть це питання. Але тиск на органи місцевої влади однозначно поновиться, – запевнив Ігор Шлапак. “Влада вкотре не дотримує своїх обіцянок. У нас була домовленість, яку ми підписали, погоджуючись зняти намети біля міськради. Натомість нам обіцяли, що принаймні тим вчителям, які активно відстоюють свої права буде виплачено заборгованості. Це в основному вчителі з Франківського, Сихівського та Шевченківського районів” – розповів головний страйкар міста.

Однак, вчителі досі не отримали обіцяних грошей – виплат з заборгованості за 57 статтею Закону України “Про освіту”. Зарезервовані Львівською міською радою кошти на ці виплати, у сумі 2,8 мільйони гривень, за словами Ігоря Шлапака зараз заблоковані. Виконавчі служби не здійснюють примусових стягнень за рішеннями судів. “Спочатку нам говорили, що виплатять у добровільному порядку, а потім, сказали, що ні, бо у такому разі держава не поверне цих грошей. Навіть нема про що говорити. Рішення прийняли, а робоча група жодного разу не збиралась, щоб хоч спробувати вирішити питання і знайти якісь механізми виплат. Нас практично в чергове обдурили. Всі обіцянки зводились до того, аби ми лише перестали голодувати і забралися з наметами з під стін міської ради” – сказав Ігор Шлапак.

Ймовірно, що вже 24 серпня вчителі прийдуть під стіни ратуші.

У травні протягом кількох днів у Львові відбувалися протести вчителів з вимогою виплатити кошти заборговані за 57 статтю Закону України “Про освіту”. У деяких школах вчителі проводили скорочені уроки, тривалістю у 22 з половиною хвилини, під гаслом “як платите, так і працюємо”. Кілька вчителів провели акцію голодування. Намети були розбиті спочатку біля Франківської райадміністрації. А згодом під стінами мерії. Акцію протесту вчителі припинили після підписання домовленості, за якою міська рада зарезервувала 2,8 мільйони гривень на виплату освітянам. Учителі у свою чергу обіцяли припинити будь-які акції протесту до кінця року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *