ОСТАННІ НОВИНИ

Петро Олійник пообіцяв не допустити спалення гудронів на Добротвірській ТЕС

|

“Люди, які дадуть дозвіл на спалення гудронів в Добротвірській ТЕС, відповідатимуть перед законом”, – переконаний народний депутат України, голова представництва блоку “Наша Україна” на Львівщині Петро Олійник, повідомляє прес-служба штабу Віктора Ющенка у Львівській області.

“Завезені із Угорщини гудрони не пройшли екологічної експертизи, а тому їхнє перебування на території Україні є незаконним. Угорські гудрони привезли в екологічно складний регіон, в якому розташовані і вугільні шахти і збагачувальна фабрика і електростанція. Цього не можна було робити, оскільки ніхто не знає екологічної безпеки цих речовин і перебування гудронів у Добротворі може закінчитися екологічною катастрофою для цього регіону. Планувалося, що гудрони будуть змішувати із вугіллям і спалювати, однак ніхто не прорахував до яких це наслідків може призвести, до сих пір немає екологічної експертизи. Наразі ж гудрони перебувають під відкритим небом в цистернах, які протікають, що вже становить екологічну небезпеку.

На мою думку, як максимум Україна повинна повернути гудрони Угорщині, і має право це зробити, оскільки ці речовини були привезені до нас без належної екологічної експертизи. Якщо це не вдасться або буде розтягнуте у часі, то перш за все, потрібно вирішити проблему перебування гудронів у Добротворі. Я, як депутат цього округу, а також інші депутати з “Нашої України” робимо все для того, щоб вирішити це питання. Лише завдяки нашій позиції було зупинено спалення гудронів на Добротвірській ТЕС. І я заявляю, що особи, які дадуть дозвіл на спалення гудронів у Добротвірській ТЕС будуть відповідати за цей вчинок перед законом і сядуть у тюрму.

Окрім того, у мене була зустріч із міністром екології Сергієм Поляковим, який із розумінням віднісся до цієї проблеми і пообіцяв працювати над пошуком варіанту її вирішення. Зокрема, одним із таких варіантів є розроблення спеціальної технології для утилізації гудронів, на основі сучасних вітчизняних та закордонних технологій. Проблема утилізації гудронів є актуальна не лише у конкретно взятому випадку із угорськими гудронами, але й як для Львівщини, на території якої зберігається 100 тис. тон. Гудронів на сміттєзвалищах, так і для всієї України”, – заявив Петро Олійник.

“Нагадаємо, що вчора відбулася нарада в облдержадміністрації, головною темою якої було вирішення питання угорських гудронів. Перший заступник голови Львівської ОДА Леонід Мельник наголосив на тому, що усі проблеми з гудронами криються у бізнесових зацікавленнях, хоча в таких питаннях на першому місці повинні бути інтереси людей та екологічна безпека. Леонід Мельник дав місяць часу усім зацікавленим у справі гудронів особам, для того, щоб знайти розв’язок проблеми.

Серед “зацікавлених осіб” можна виділити двох найважливіших, які і повинні узгодити свої економічні інтереси із людськими та знайти вихід із ситуації. Першою є фірма “ОСМА-Ойл”, яка привезла гудрони із Угорщини і планувала спалювати на Добротвірській ТЕС, а другою фірма “Еконова”, яка пропонує нову технологію переробки тих же гудронів у Новому Роздолі, у результаті чого буде утворений так званий “модифікатор”, який можна використовувати у промисловості.

Представники екологічних організацій зазначають, що влада, попри всі декларації, намагається вирішити саме угорську проблему, а не львівську. Адже декілька місяців тому було вирішено, що відходи не українського походження переробляти на Львівщині не потрібно. Проте, далі розмов про реімпорт до Угорщини цих залишків справа не просунулась. Не дає дозволу на переробку і громадськість Добротвору та Нового Роздолу”, – зазначено у повідомленні Західної інформаційної корпорації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *