Олекса Гудима зацікавився текстом Угоди про реверс нафтопроводу “Одеса-Броди”

|

Оприлюднити текст Угоди між ВАТ “Укратранснафта” та “ТНК-Україна” про реверс нафти нафтопроводом Одеса-Броди вимагає від Прем’єр-міністра України Віктора Януковича член політичної групи Української народної партії, член парламентського комітету з питань ПЕК Олекса Гудима.

Олекса Гудима не виключає ймовірності того, що “в угоду між ВАТ “Укратранснафта” і “ТНК-Україна” вписаний пункт про можливу відмову, на вимогу України, від реверсного використання Одеса-Броди, лише в разі завершення будівництва гілки нафтогону Броди-Гданськ”.

“Якщо підтвердиться ця інформація, тоді ми можемо робити висновок, що нещодавні заяви Віктора Януковича та інших посадовців про те, що Україна в будь-який момент може відмовитися від реверсного використання, є цинічною брехнею”, – зазначив народний депутат. Пункт про відмову від реверсного використання нафтогону лише в разі добудови гілки Броди-Гданськ, за словами Олекси Гудими, “дає можливість Росії протягом тривалого часу монопольно тримати в своїх руках нафтогін Одеса-Броди”.

“Саме тому я вимагаю від Прем’єр-міністра оприлюднити Угоду, оскільки в ній можуть бути параграфи, які суперечать національним інтересам України”, – зазначив він.

Підтвердженням імовірної присутності в Угоді про реверсне використання Одеса-Броди вищезгаданого параграфа Олекса Гудима вважає нещодавнє інтерв’ю одного з функціонерів НАК “Нафтогаз”, в якому той говорить про можливість відмови від реверсного використання (на користь прямого) тільки за умови завершення будівництва гілки з Бродів до Гданська.

“Такі твердження викликають не тільки здивування, а й обурення, бо коли уряд ухвалив рішення про пряме використання нафтогону “Одеса-Броди” і деякі експерти говорили про відсутність європейського шляху від Бродів до Гданська, то міністр транспорту Георгій Кірпа заявив, що в “Укрзалізниці” не буде жодних проблем із залізничним транспортом для доставки каспійської нафти в будь-яку точку Європи,” – зазначив Олекса Гудима.

“Я ще раз переконався, що багато чиновників в уряді, НАК “Нафтогаз” та “Укртранснафта” не розуміють, для чого Україні нафтогін “Одеса-Броди”. Для них ще раз наголошую: каспійська нафта Україні потрібна для диверсифікації джерел постачання нафти українським нафтопереробним заводам з метою уникнення штучного підняття цін на нафтопродукти”, – наголосив народний депутат.

Він також зазначив, що продовження нафтогону з Бродів до Гданська переслідує лише комерційну складову, яку Україна може отримати, якщо буде постачати каспійську нафту до Європи. “До енергетичної безпеки України продовження нафтогону з Бродів до Гданська не має жодного відношення”, – наголосив Олекса Гудима.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *