ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська влада подбає про історичну спадщину лемків

|

Заходи з виконання “Програми підтримки та збереження культурної спадщини лемків на період до 2009 року” затверджено розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації Олександра Сендега. Серед них – проведення фольклорно-етнографічних та наукових експедицій, за результатами яких фахівці створять карту місць компактного проживання лемків на Львівщині. Заплановано також постійну участь українських колективів у щорічному фестивалі “Лемківська ватра”, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Протягом 2004-2005 років будуть проведені роботи з виявлення об’єктів культурної спадщини лемків та пам’ятних місць, пов’язаних з примусовим переселенням українців з Польщі в Україну у 1944-1946 та 1951 роках, а також складено їх перелік.

Управління культури облдержадміністрації та Державний архів Львівської області повинні опрацювати питання щодо організації на Львівщині та у Республіці Польща виставки документів та фотоілюстрацій про Лемківщину з фондових збірок українських і польських музеїв та архівів.

Міністерству культури і мистецтв України (для подання Міністерству закордонних справ України) будуть надані пропозиції до концепції створення в Горлицях (Республіка Польща) музею видатного українського поета Лемківщини Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937) з урахуванням досвіду діяльності музею Ю.Словацького у Кременці на Тернопільщині.

Управлінню культури ОДА доручено вирішити питання передачі Історико-краєзначому музею м.Винники частини приміщень підприємства “Юність” для створення Музею депортованих українців Надсяння, Холмщини, Лемківщини та Підляшшя, а також забезпечити надання організаційно-фінансової допомоги у створенні зазначеного музею. Розпорядженням передбачено вирішити питання про створення на базі народної хорової капели “Лемковина” у м.Львові Державного Лемківського ансамблю пісні і танцю України.

Головне управління у справах сім’ї та молоді ОДА, головне правління освіти і науки ОДА сприятимуть участі дітей з Лемківщини в програмах літніх мовних таборів на Львівщині для дітей українців, які проживають за кордоном.

Головне управління засобів масової інформації та поліграфії облдержадміністрації, відділ у справах національностей та міграції облдержадміністрації надаватимуть підтримку періодичним друкованим та іншим виданням Львівського обласного відділення Всеукраїнського товариства “Лемківщина”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *