ОСТАННІ НОВИНИ

Студенти УКУ у Підкамені молитимуться по-німецьки

|

З 1 до 22 серпня в мальовничому селищі Підкамінь Бродівського району 45 осіб зможуть порозумітися між собою виключно німецькою мовою. Вже втретє УКУ за підтримки католицької програми для східних церков Renovabis, а також організації „Церква в потребі” організовує літню німецькомовну школу, під час якої студенти вдосконалюють знання іноземної мови не лише на викладах, але й у часі молитви та відпочинку.

Серед десяти добровольців, які приїхали викладати німецьку мову, більшість вперше в Україні, тому для них теж цікаво пізнавати історію, культуру та традиції найбільшої держави в Європі в безпосередньому спілкуванні зі студентами. О.Герберт зізнався, що його величезним захопленням – —— є дослідження східного церковного обряду, особливостей візантійської Літургії. „У ЛНШ Літургії відбуваються німецькою, адже співаючи, набагато легше вивчити мову, – говорить о. Герберт Ґрефф, – Цього року ми вперше випробували цікаву методику: наклали тексти німецьких пісень на галицькі мотиви. Оскільки мелодії всім відомі, то і з текстами легше давати собі раду”.

Програма навчання в ЛНШ проста і ефективна. Студентів, які вже мають базові знання німецької мови, ділять за рівнем знань на п’ять груп, відповідно до цього формується курс вивчення граматики та „активного” засвоєння лексичного запасу. Щодня вивчають текст Євангелії, який звучатиме на наступнії Літургії. По обіді кожен студент відвідує обраний факультатив, а вже ввечері можна „відпочити”, переглядаючи німецькомовні фільми, співаючи пісень та проводячи різноманітні ігри та конкурси.

О.Герберт зазначив, що відчуває цілковиту сатисфакцію як педагог: „Студенти, які тут вчаться, надзвичайно вмотивовані і дійсно зацікавлені навчанням, з чим дуже рідко стикаюся в Німеччині. Один семінарист, який три роки тому практично не володів німецькою, тепер спокійно зі мною розмовляє. Це свідчить про те, що очікування здійснюються”.

Ідея німецькомовної школи належить двом студентам семінарії в Рудно, Олександру Петринюку і Андрію Михалейку, які закінчивши навчання в Колегіумі орієнтальних Церков (Баварське містечко Айштет), в УКУ реалізували свій намір.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *