ОСТАННІ НОВИНИ

УКУ провів літню богословську школу в Уневі

|

Літню богословську школу в Унівській Святоуспенській Лаврі монахів Студитського уставу проводив з 24 червня по 24 липня Український Католицький Університет та Інститут Східно-Християнських наук ім. Митрополита Андрея Шептицького при університеті Св. Павла (Оттава, Канада). Близько сорока людей різних за віком і фахом майже з всієї України мали можливість відчути себе студентами.

Інтенсивна літня програма зі східно-християнського богослів’я включала два курси: Сучасний розвиток еклезіології та екуменічні стосунки між Сходом і Заходом та Вибрані теми Нового Завіту: Павлівський корпус. Заняття супроводжувалось участю в літургійному житті монастиря, спільною молитвою, творчими зустрічами з цікавими особисостями: Ігуменом монастиря о.Венедиктом, о.Борисом Ґудзяком, о.Святославом Шевчуком. Школу відвідали також гості з-за кордону: Ірина Ґаладза та о. Роман Мірчук.

Студенти намагались поєднати навчання з богослов’я, літургіки і духовності з досвідом східно-християнських монаших традицій. Учасники школи здійснили пішу прощу до чудотворного Розп’яття в село Глиняни, побували в Антонієвих печерах, що при Іллінському монастирі в Чернігові, відвідали Києво-Печерську Лавру, побували на будівництві Патріаршого Собору в Києві, мали спільну молитву з вірними УГКЦ в Житомирі.

Навчальна програма була надзвичайно насичена, але попри те студенти встигали проводити цікаві дискусії, дивитись фільми і навіть вчити один одного українських пісень.

Тетяна Ставнича, студентка школи зауважила: „Для мене це гарна нагода почерпнути глибину східної духовності. Тут наука, церква та її історія стають живими та близькими, бо переплітаються з молитвою, зі спілкуванням з Богом та ближнім. В Уневі я відчула присутність любови, яку хоч неможливо охопити та пояснити, бо до кінця незбагненна та не зрозуміла але яка діє в серці людини та заохочує шукати ту повноту життя, якої прагне кожен”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *