ОСТАННІ НОВИНИ

Негода переконала сільгоспвиробників: зерно треба страхувати

|

Цьогорічна негода завдала значних збитків не лише приватним домівкам, лісовим господарством а й сільськогосподарським виробникам. Це актуалізувало тему засідання Львівського прес-клубу реформ “Механізми страхування врожаю 2004: на що сподіватися сільськогосподарським виробникам”.

Як заначив заступник голови ЛОДА Іван Стефанишин, галузевих відшкодувань наразі немає і це знову змушує звернутись до питання страхування майна та зернових посівів сільськогосподарськими виробниками. На сьогодні такий вид страхування не є популярним, бо страхові компанії вважають цю сферу страхування ринком ризикованих послуг. Не дало позитивних результатів навіть те, що від 2004 року страхові внески можна платити з кредитних коштів.

“Ще одним аспектом небажання страхувати господарство є смішні суми страхових виплат, а головним чином страхують посіви, коли вони йдуть під заставу”- зазначив Ярослав Кардаш, голова Асоціації фермерів та землевласників Львівщини.

Іван Іващук, директор ДП ”Львівський комбінат хлібопродуктів”” нагадав ситуацію 2002 року, коли внаслідок негоди було знищено більше третини посівів і сказав, що цього року вперше застрахує зерно, бо не хоче, щоб було як у приказці: “Скупий завжди платить двічі”. Однодумцем пана Іващука є директор ТзОВ “Авангард” Кам’янка-Бузького району – Віктор Клопотюк. Навчений гірким досвідом попередніх років цього року Віктор Клопотюк застрахував своє господарство на суму 12 тисяч гривень.

Присутня на зустрічі представниця страховиків – Христина Чемеринська, спеціаліст управління майнового страхування ВАТ СК “Універсальна”, пояснила низький рівень страхування у сфері сільського господарства, тим що страхові компанії не мають державної підтримки. За словами Христини Чемеринської держава має надавати субсидії для такого виду страхування та мати окремий пункт в бюджеті для здійсненя виплат при страховому випадкові. Іван Стефанишин повністю погодився з такою позицією страховиків і додав, що ЛОДА має намір укласти угоди з страховими компаніями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *