ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура проаналізувала підсумки роботи за півріччя

|

Розширене засідання колегії прокуратури Львівської області за підсумками роботи у першому півріччі 2004 року відбулося 27 липня 2004 року, інформує прес-служба прокуратури Львівської області. Характеризуючи загальний стан слідства в прокуратурі, на колегії відзначено, що слідчими органів прокуратури закінчено розслідування у 486 кримінальних справах, з яких в суд з обвинувальним висновком направлено 468.

У сфері економіки прокурорами порушено 327 кримінальних справ, з яких уже 243 скеровано на розгляд до суду. Близько 30 кримінальних справ порушено щодо корупційних діянь, з яких практично усі скеровані до суду. Сума відшкодованих збитків, завданих злочинними діями становить 2 млн.300тис.грн. За 6 місяців 2004 року слідчими прокуратури разом з працівниками оперативних служб розкрито 59 навмисних вбивств і замахів на вбивства.

Одним із пріоритетних напрямків в діяльності органів прокуратури є нагляд за додержанням конституційних прав і свобод громадян. За звітний період у ході проведених перевірок з вказаних питань прокурорами виявлено понад 5980 порушень, на усунення яких внесено більше 2950 подань та приписів. Завдяки втручанню прокуратури понад 4тис.140 особам поновлено конституційні права, до адміністративної та дисциплінарної відповідальності притягнуто більше 3 тис.650 посадових осіб, за документами прокурорського реагування відшкодовано майже 68 млн.грн. у тому числі до бюджету понад 26 млн.грн, порушено 361 кримінальну справу. Завдяки прокурорському реагуванню відшкодовано близько 24 млн.грн. заборгованості із виплати заробітної плати.

Однак, як зазначив прокурор області Євген Блажівський, загальний рівень злочинності на Львівщині і надалі турбує прокуратуру.

Аналізуючи рівень росту злочинності прокурор зазначив, що ця негативна тенденція склалася через ряд факторів, а саме, відсутність належної профілактичної роботи органів міліції з особами, які вчиняли злочини, та неповнолітніми, недостатня робота правоохоронних органів у розкритті злочинів.

Як показала статистика, зросла кількість корисливих злочинів таких як, незаконне заволодіння транспортними засобами та вчинення пограбувань, а розкриття злочинів даної категорії є недостнім. У зв”язку з цим прокуратура області неодноразово звертала увагу працівників УМВСУ у Львівській області на цю проблему, однак позитивного зрушення так і не відбулось. Окрім цього, збільшилась кількість випадків незаконного обігу наркотичних засобів та дорожньо-транспортних пригод із смертельними наслідками.

Євген Блажівський зазначив, що ще не повністю вдалося вплинути на стан додержання та виконання законів, спрямованих на посилення протидії організованій злочинності та корупції в області. До цього призвела низька ефективність виявлення спеціальними підрозділами злочинів, вчинених організованими групами у сфері економіки, передусім у найбільш її складних галузях таких як кредитно-фінансовій, банківській, зовнішньоекономічній та в сфері приватизації. Окрім цього, серйозне занепокоєння викликає і той факт, що зазначеними підрозділами не викрито жодного злочинного угрупування з корумпованими зв’язками.

Прокурор області піддав критиці роботу й окремих районних прокуратур, працівники котрих ще не у повному обсязі використовують надані їм законом повноваження щодо захисту інтересів держави та громадян. У зв”язку з цим прокурори цих районів за прорахунки в роботі притягнуті до відповідальності і зобов”язані терміново вжити дієвих заходів, спрямованих на активізацію наглядової діяльності. За підсумками роботи прокуратури за перше півріччя 2004 року колегія прийняла рішення, яким передбачена програма конкретних дій органів прокуратури, націлених на забезпечення утвердження Закону в суспільстві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *