ОСТАННІ НОВИНИ

Визнання патріархату УГКЦ планувалось ще 35 років тому

|

Результати першого соціологічного опитування серед вірних та прихильників УГКЦ щодо патріархату УГКЦ оприлюднив сьогодні на прес-конференції для львівських ЗМІ народний депутат Олекса Гудима. Опитування було проведено на замовлення громадського руху “За патріархат УГКЦ” та благодійного фонду “Святої Матері Терези” Центром з інформаційних проблем територій НАН України.

Згідно з результатами опитування 40 відсотків греко-католиків не чули про те , що у своєму заповіті (який був написаний ще 35 років тому) Патріарх УГКЦ Йосиф Сліпий закликав вірних УГКЦ добиватися офіційного надання їй статусу патріархату. Близько 18 відсотків респондентів вважають, що УГКЦ вже має Патріарший статус. 80 відсотків греко-католиків позитивно ставляться до надання Папою Римським статусу патріархату УГКЦ, а понад 70 відсотків вірних та прихильників УГКЦ вважають, що в питаннях визнання Патріархату УГКЦ не потрібно зважати на позицію інших церков, зокрема Московського Патріархату.

Також пан Гудима зазначив, що до 15 річниці від початку активної легалізації УГКЦ громадський рух “За патріархат УГКЦ” планує видати книжку: “Патріархат Української греко-католицької церкви. Молитви про визнання чи визнання через проголошення”, в якій буде вміщено всі важливі документи, що стосуються справи надання Патріаршого статусу УГКЦ, а також передруковано заповіт Патріарха Йосифа Сліпого.

Як зазначив Олекса Гудима опитування не дало повної картини, бо охопило лише шість регіонів України і не врахувало вірних та прихильників УГКЦ, які перебувають за межами країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *