ОСТАННІ НОВИНИ

Законодавство щодо ПДВ докорінно реформують

|

“Проблеми відшкодування ПДВ і способи їхнього вирішення ” – саме такою була тема сьогоднішнього засідання Львівського прес-клубу реформ, на яке завітав голова Державної податкової адміністрації у Львівській області Мирослав Хом’як, голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес та підприємці Львівщини.

Учасники засідання відзначили, що податкове законодавство України потребує докорінного реформування. Особливо це стосується податку на додану вартість, бо до Закону “Про податок на додану вартість”, введеного у дію 1997 року, внесено вже більше як 700 поправок.

Для погашення бюджетної заборгованості з ПДВ, яка виникла станом на 1 листопада 2003 року та станом на 1 червня 2004 року Законом “Про Державний бюджет України на 2004 рік” запроваджені облігації внутрішньої державнної позики з терміном обіну п’ять років. Такі облігації отримали вже 80 підприємств Львівщини на суму 11.7 мільйона гривень.

На засіданні також йшлося про те, що ПДВ виконує в економіці країни надзвичайно важливу функцію – наповнює бюджет, зокрема у першому півріччі 2004 року питома вага ПДВ по області складає 22 відсотки в доходах Зведеного бюджету. Проте ПДВ в Україні не виконує ще ряду важливих функцій. Наприклад, не працює на вивід значної частини економіки з тіні. Тому з метою реформування законодавства щодо ПДВ був підписаний указ Президента “Про невідкладні заходи щодо підвищення ефективності справляння податку на додану вартість”, створено 16 робочих груп, до складу яких ввійшли фахівці ДПА, наукові прцівники та іноземні експерти. Результатом діяльності цих груп буде розробка та подання на розгляд Верховної Ради України нової редакції Закону “Про податок на додану вартість”, у якому передбачено зменшити ставку ПДВ до 15 відсотків, скоротити перелік пільг зі сплати податку та запровадити мораторій на надання нових, запровадити тимчасову реєстрацію платників податків, діяльність яких не має постійного характеру, запровадити спеціальну систему звітності новостворених підприємств протягом першого року їх діяльності, строрити єдину інформаційну базу даних Державної податкової адміністрації та Державної митної служби України. Новий законопроект має з’явитися до перщого вересня цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *