ОСТАННІ НОВИНИ

ЦВК заплуталось, хто з лідерів ОУН в Україні є легітимним

|

Андрій Чорновіл, який оспорює лідерство з Романом Козаком у „Організації українських націоналістів в Україні“, попросив Центральну виборчу комісію не реєструвати Козака кандидатом у президенти. Про це він написав у листі до ЦВК і президента Леоніда Кучми, повідомляють „Українські Новини“.

У листі йдеться, що збори членів „ОУН в Україні“, які відбулись в Києві 7 липня не були з’їздом партії, а тільки він, відповідно до статуту, може висувати кандидатів у президенти, крім того, на зборах не вівся протокол і не проводилося голосування. Андрій Чорновіл також заявив, що обласні організації не проводили своїх конференцій і не висували кандидатів на з’їзд, а на зборах були присутні члени тільки 8 областей.

У листі сказано, що висування Козака кандидатом у Президенти суперечить статті 9 Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про вибори президента України“, тому що Козак не проживав постійно на території України протягом останніх 10 років і був у цей період громадянином Молдови. Також Козак не попередив ЦВК за два дні до свого висування про місце проведення зборів. Крім Андрія Чорновола лист підписали лідери 20 обласних організацій „ОУН в Україні“.

Нагадаємо, що ЦВК відмовив Козаку в реєстрації кандидатом у президенти, мотивувавши відмовлення відсутністю документів про сплату застави у 0,5 млн. гривень. Козак планував повторно подати всі документи до ЦВК для реєстрації кандидатом у президенти сьогодні.

Скандал в організації виник після того, як 30 травня 2004 року на позачерговому з’їзді ОУН в Україні лідером замість Козака було обрано депутата Львівської обласної ради Андрія Чорновола.

Зараз і Чорновіл, і Козак вважають себе лідерами партії. Водночас перший заступник голови ОУН в Україні Віталій Цапович заявив, що з’їзд організації, який відбувся 7 липня, не визнав легітимним обрання 30 травня лідером ОУН в Україні Андрія Чорновола. Цапович також відзначив, що таке рішення не визнало і Міністерство юстиції України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *