ОСТАННІ НОВИНИ

Презентуватимуть книжку „Кирило Осьмак – президент УГВР (Документи і матеріали)”

|

Цієї суботи о 15 годині в актовій залі музею етнографії (пр. Свободи 15) видавництво „Літопис УПА”, в рамках відзначень 60-ої річниці Української Головної Визвольної Ради, влаштовує презентацію 41-го тому серії „Літопис Української Повстанської Армії”. Книгу присвячено визначній та незаслужено забутій постаті української історії – президентові УГВР Кирилові Осьмаку – повідомляє прес-служба облради.

Презентована книга містить практично всі відомі документи та матеріали, які висвітлюють життя президента УГВР. Це масштабне, майже на дев’ятсот сторінок видання, складає надзвичайно велика кількість архівних документів: починаючи від метрики про народження і завершуючи актом про смерть. Тут опубліковано всі слідчі матеріали про Кирила Осьмака з 1928 до 1960 років, докладні протоколи допитів ув’язненого, обвинувальний висновок. Важливим джерелом для розуміння внутрішнього світу цієї людини стануть опубліковані в томі листи до родини. Книга проілюстрована фотографіями, більшість з яких друкують вперше – повідомив президент Благодійного фонду „Літопис УПА” ім. В. Макара

Володимир В’ятрович. Участь у презентації книги братимуть працівники видавництва „Літопис УПА”, ветерани визвольного руху, донька президента Наталія Осьмак та останній командир УПА генерал-хорунжий Василь Кук.

Довідка: Його трагічний життєвий шлях є немов уособленням трагічної історії України в минулому столітті. Він – з молодих літ в громадському житті, учасник Першої світової війни, активний діяч української революції 1917 року, член Центральної Ради, із встановленням совєтської окупації його тричі арештовували. У жовтні 1941 року, стає членом створеної в Києві Української Національної Ради, налагоджує зв’язок з націоналістичним підпіллям. Саме Осьмак стає одним з активних поборників об’єднання українських національно-державницьких сил на платформі боротьби за створення незалежної держави. Він активно долучається до роботи Ініціативного комітету Української Головної Визвольної Ради, бере участь у створенні основоположних документів цієї структури. У липні 1944 року на Великому Зборі УГВР, що відбувся недалеко від села Сприня на Самбірщині Кирила Осьмака обирають президентом УГВР, підпільного парламенту України. Через кілька місяців його пораненого заарештували. Більше на волі він не був – 16 травня 1960 року Кирило Осьмак помер у Владімірській тюрмі, залишаючись вірним своїм переконанням.

Його доля, життєвий шлях довгий час залишалися невідомими ані учасникам українського визвольного руху, ані навіть його родині. У першій книзі, присвяченій історії УГВР, що з’явилася в серії „Літопис УПА” в Торонто 1980 року, Кирила Осьмака названо серед п’яти загиблих членів Ради. Щойно з відродженням української держави, завдяки старанням його доньки пані Наталії Осьмак історія Президента УГВР стала відомою. Саме вона відшукала та вивела на світ сотні документів з архівів Росії та України. На основі цих документів відзняли фільм, підготували десятки публікацій, що пролили світло на невідомі сторінки життя забутого президента. Таким чином українській історії повернуто незаслужено забуте ім’я героя, що поклав своє життя на вівтар незалежності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *