ОСТАННІ НОВИНИ

Греко-католики вимагають від “Укртелекому” повернення храму

|

Сьогодні релігійна громада УГКЦ храму св. Климента папи розпочала безстрокове попереджувальне пікетування ВАТ “Укртелеком” по вулиці Генерала Чупринки, 70 з вимогою передачі церковного комплексу, який зараз займає “Укртелеком”, у власність греко-католиків.

“Ми організовуємо перманентне голодування, тобто кожного дня по одній добі голодуватимуть нові люди. Ми не зупинимось, доки не побачимо реальні кроки влади, але віримо, що це все таки відбудеться, адже повернення храму – це повернення духовності,” – говорить член громади Леся Крип”якевич.

Вчора між керівництвом “Укртелекому” та громадою в присутності представників Львівської ОДА була укладена угода, згідно якої “Укртелеком” зобов’язався найближчим часом вивільнити приміщення церковного комплексу. Відтак від сьогодні до 20 серпня повинен звільнитися храм, а монастир та будинок священика, які також входять до церковного комплексу, звільнятимуть поетапно до жовтня. “Вивільнення приміщень повинне відбуватися за кошт “Укртелекому”, а переобладнання за кошт громади,” – повідомив заступник начальника відділу у справах релігії облдержадмігістрації Роман Кураш. За словами пана Кураша, підписана угода – це вже великий крок для задоволення потреб віруючих.

Церковний комплекс до якого входить храм, монастир та будинок священика споруджений у 1894 році, його загальна плооща – 2540 квадратних метрів. До 1939 року він функціонував як храм та монастир кармелітів, потім тут була катівні МГБ та гестапо, конвойний полк НКВС, а з 1962 року – режимний об”єкт МТМ. “За цей час відбулася руйнація храму, споруджено бетонні поверхи, знято вежу з хрестом, збито мозаїки,” – каже пані Леся. Релігійна громада вже понад 8 років домагається передачі їй у власність храму та монастирських приміщень, а вже протягом п”яти років в приміщенні, яке зараз займає “Укртелеком “, щонеділі відправляється Служба Божа. “Стіни сучасного абонентного залу завішуються церковними предметами, в такій обстановці отець хрестить дітей, вінчає молодих людей,”-продовжує пані Леся.

Громада храму св. Климента папи сподівається, що їхні прохання врешті закінчаться успіхом. Протягом восьми років громада написала кілька сотень листів до кого тільки можна: від місцевої влади до міністрів та Президента. Парафіяни мають надію, що “Церкві таки повернуть приміщення,” – такі слова написані на плакатах сьогоднішніх пікетуючих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *