ОСТАННІ НОВИНИ

В ОДА говорили про комунальних боржників

|

Проблеми з комунальними боржниками має як місто так і область в цілому. Зокрема, як повідомив заступник міського голови Ігор Базарник, у місті є 9176 справ на боржників за комунальні послуги на суму майже 5,5 млн. грн. З них суди задовольнили понад 4 тисячі позовів, але стягнено лише трохи більше мільйона гривень, тоді як присудили близько чотирьох. Під час наради у першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Мельника, яка відбулася за участю працівників претензійно-виконавчої роботи, вирішили дати працівникам комунальних служб області трохи більше двох місяців, щоб максимально попрацювати із боржниками – повідомляє прес-служба ЛОДА.

За словами начальника виконавчої служби області Богдана Гавдьо, тільки за перше півріччя на 272 працівників служби випало 190 тисяч виконавчих впроваджень (рішення судів стягнути кошти із боржників на користь позивачів). Щомісяця на кожного судовиконавця припадає приблизно 150 таких впроваджень, більше половини з яких – дрібні штрафи. Шосту частину усіх впроваджень займають справи комунальних підприємств до споживачів, з яких судовиконавцям вдається позитивно вирішити тільки на третину. На його думку, виконавці не мають нині таких важелів, щоб у кожному випадку стягнути із боржника кошти на користь позивача, оскільки перевірити майно боржника у більшості випадків буває просто неможливо, бо на доступ у приватне помешкання потрібен дозвіл суду. Інколи трапляється так, що боржники роз’їжджають на дорогих авто, а вилучити його на користь позивача неможливо через те, що майно належить іншій особі. Тому боржника потрібно насамперед ідентифікувати стосовно його майнового стану. А в цьому можуть допомогти зробити податкова, БТІ, самі комунальні служби, які могли б збирати відповідну інформацію ще до рішення суду.

Леонід Мельник запропонував виробити співпрацю: комунальні служби з судовоконавцями мають проводити спільні рейди із залученням працівників, треба також відпрацювати систему звітності, щоб відстежити динаміку повернення боргів, проводити так званий моніторинг їх сплати боржниками. Імена злісних боржників, вважає Леонід Мельник, необхідно оприлюднювати, адже серед них часто трапляються заможні люди, які нехтують чужою працею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *