ОСТАННІ НОВИНИ

Новий закон про вибори розширив права виборців – Роман Кошовий

|

Найбільшим елементом зловживань під час виборів буде уточнення списку виборців – зазначив сьогодні під час прес-конференції голова правління ЛОГО “Комітет виборців України” Роман Кошовий. Тому він радить виборцям за місяць до виборів заходити на виборчі дільниці та з’ясовувати, чи є вони у списках.

Також вони, згідно нового закону про вибори, мають право вияснити чи правильно внесено до списків їхніх рідних і близьких і перевірити реквізити. Хоч, Кошовий прогнозує, що в Західному регіоні буде висока активність серед виборців, але тільки в останній день, а раніше вони не з’ясовуватимуть чи є у списках.

За його словами, новий закон розширив права виборців, проте багато виборчих процедур покладено на виборця. Немає територіальної “прикріпленості” виборця. Щодо голосування за кордоном, Роман Кошовий повідомив: “ Якщо громадянин звернеться до будь-якої дільниці з відповідним документом, який засвідчує його особу, його повинні внести до списку виборців у консульській чи дипломатичній установі де буде виборча дільниця. Навіть не обов’язково, щоб цей громадянин легально перебуває в країні, хоч обов’язково довести, що легально перетнув кордон”. Він наголосив, що коли людина проголосує за кордоном і буде у списках на Україні – це повне правопорушення, бо якщо в консульство звернувся виборець і його внесли до списку, то представники закордонної дільниці повинні повідомити виборчу комісію, у якій громадянин зареєстрований, щоб його викреслили зі списку виборців, і це відбувається невідкладно.

Загалом на цьогорічних виборах буде сторено 226 виборчих округів, 225 в межах України і один за кордоном. Існуватиме 2030 дільниць, близько 40-50% контролюватимуть представники “КВУ”, яких буде близько тисячі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *