ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські ветерани вимагають справедливості

|

Близько сотні ветеранів-офіцерів запасу і ще півсотні активістів політичних та громадських організацій, які виступають за права ветеранів, зібралися сьогодні під стінами представницького органу Президента на Львівщині (ЛОДА), аби нагадати обласній владі про свої проблеми. Пікет, який спершу висовував чіткі окреслені соціальні вимоги, з часом переріс у політичний і проходив із притаманною пенсіонерам експресивністю. До організаторів підходив представник облдержадміністрації і нагадав, що пікет планувався як соціальний, проте ветерани не відходили від свої позицій і продовжували називати свій мітинг соціальним.

Пікети на кшталт сьогоднішнього, проходять в унісон по всіх облцентрах України, повідомив перший секретар обкому КПУ Олександр Калинюк. Основна мета сьогоднішнього мітингу – довести до відома представників Президента звернення, підписане керівниками ветеранських та офіцерських організацій. Обурення організаторів пікету пояснюється тим, що ветерани війни, які звільнені в запас до 1992 року отримують пенсію у два-два з половиною рази меншу, ніж офіцери аналогічних звань, з аналогічною вислугою років, проте які не воювали і які пішли в запас з 1992 року.

Відтак організатори сформували три основні вимоги до Президента, прем’єр-міністра та голови ВРУ. Із сьогоднішнього дня вони вимагають перерахувати пенсії всім військовослужбовцям, незалежно від року звільнення. “Між іншим, зараз на підписанні у Президента лежить законопроект, підписаний 367 нардепами про зрівняння соціального забезпечення військовослужбовців запасу, – говорить керівник ЛОО СПУ Євген Таліпов, – проте він не підписує цього документу, посилаючись на відсутність грошей у казні. Але ми впевнені, що гроші в Україні є!” Згідно ще однієї вимоги ветеранів, жоден офіцер не може бути звільненим з армії без житла, без грошових виплат, перенавчання та подальшого працевлаштування. За словами пана Таліпова, зараз в Україні понад 70 000 звільнених військовослужбовців не мають достойних умов для проживання, із них 7 000 мешкають у Львові. “Але ситуація цього року ще погіршиться, адже планується скоротити офіцерський склад на 75 000 вояків,” – вважає головний обласний соціаліст. Остання вимога сьогоднішніх пікетчиків – надання військовослужбовцям та звільненим офіцерам безвідсоткового кредиту на купівлю житла терміном до 20 років із державним відшкодуванням банківського відсотку.

Поміж вимогами, схвильовані ветрани згадували лихим словом вояків ОУН-УПА, корупцію у винниківському ветеранському госпіталі, та інші соціальні пороки нашого суспільства, яким “нужно сказать свое громкое „Нет!“” А один із виступаючих пенсіонерів сказав навіть таку фразу: “Ми доживемо до того часу, коли не п’ять гривень будуть давати за американський долар, а 10 доларів за одну нашу гривню!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *