Словацький екс-міністр дає нам настанови

|

Директор по Центральній та Східній Європі організації “German Marshall Fund”, екс-міністр закордонних справ Словаччини Павол Демеш прочитав сьогодні в Палаці залізничників лекцію на тему “Україна та нові кордони Європейського Союзу”. Лекція пана Демеша є першим заходом Бюро українських спікерів, яке було створене з метою привернення міжнародної уваги до України, а також розширення інституційних та демократичних стосунків між Україною та європейською спільнотою.

Пан Демеш нагадав, що Європейський Союз надає своїм потенційним вступникам низку політичних, економічних та соціальних вимог, які необхідно виконати для повноправного вступу в ЄС. Зважаючи на те, що перетворення в цих сферах в Україні проводяться дуже повільно, Павол Демеш дав нам таку пораду: “Вашою метою повинне бути не лише повне членство в ЄС, існують і інші засоби для корисного діалогу між Україною та об’єднаною Європою”.

Окрім внутрішніх факторів, які сповільнюють українське членство в Європі, пан Демеш виділяє й зовнішні. “1-го травня сім’я ЄС поповнилася на 10 нових держав. Європейське співтовариство повинне перетравити нових членів, притертися і прижитися з ними, зробити певні висновки. Тому повинен пройти деякий час перед тим, як Україну зможуть прийняти,” – говорить Павол Демеш.

Словак був приголомшений “розвитком” українських олігархів. “Такого масштабного явища олігархії як у вас в нашій державі не було ніколи. У нас мала країна, тому й олігархи малі, у вас велика, тому й олігархи великі”, – говорить він. Щоб втішити українство, пан Демеш сказав, що з початком активних демократичних перетворень в Словаччині, багато олігархів опинилися за гратами. Поряд з негативами, на думку пана Павола, є у нас і позитивні моменти, а саме те, що Україну починають впізнавати. “Ще десяток Руслан та кілька пар Кличків і про Україну знатимуть всі,” – завершив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *