ОСТАННІ НОВИНИ

Глава УГКЦ не налаштований проголошувати патріархат без згоди Ватикану

|

Глава УГКЦ кардинал Гузар не налаштований проголошувати Патріархат без згоди Ватикану. Про це він повідомив сьогодні під час прес-конференції у Львові. “ Я не налаштований радикально, щоби самим щось проголошувати, бо не бачу в тому ані потреби, ані виправдання. Можна це зробити, завжди залишатиметься таке відчуття, яке я називаю превородним гріхом, яке потім буде тяжіти над нами” – зазначив Глава УГКЦ.

За його словами, таку важливу річ у житті церкви, як патріарший устрій треба робити із максимальним дотриманням законів церкви, бо патріархат – це річ у собі і потрібно суворо дотримуватися закону, щоби витвір вийшов фундаментальним і його не можна було зрушити якимось докорами. З іншого боку, кардинал Гузар підкреслив, що він не хоче, аби надання патріархату було перешкодою для плідного діалогу з представниками православних церков, а засобом до його поглиблення. Він повідомив, що незабаром до усіх православних владик, які висловилися проти створення Патріархату УГКЦ будуть скеровані листи, у яких будуть викладені аргументи, чому греко-католики прагнуть створення власного патріархату. “Мені не дивно, що представники Московського патріархату так думають з цього приводу, це природньо, але варто було б також подивитися на проблему і з нашої точки зору, вислухати наші аргументи” – зазначив він.

Кардинал Гузар переконаний, що реакція Папи на прохання кліру УГКЦ про надання патріаршого устрою є позитивним знаком, а не негативним, як це подала частина ЗМІ. “Папа уперше офіційно висловився за надання патріархату і навіть ті в Римській курії, які до цього ставилися байдуже чи були налаштовані вороже, зрозуміли, що зараз Святійший отець став на шлях створення патріархату” – підкреслив Глава УГКЦ. Щоправда. Коли саме прийде час для цього, поки що невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *