ОСТАННІ НОВИНИ

Прибудинкові території наразі приватизовують не дуже охоче

|

Кондомініуми (об’єднання власників багатоквартирних будинків) Львова наразі не дуже охоче приватизовують прибудинкові території, таких випадків по місту є лише близько десяти, хоч самих об’єднань близько ста. Приватизація прибудинкової території має свої плюси в тому, що об’єднання співвласників може розпоряджатися ділянкою, щоправда заробляти грошей на цій приватній власності не можна – тему приватизації прибудинкових територій обговорювали сьогодні під час засідання у прес-клубі реформ.

Процес приватизації прибудинкових територій, за словами головного спеціаліста міського відділу ресурсів управління природоохоронних ресурсів та земельних відносин Оксани Баран, у нас просувається повільно, незважаючи на те, що згідно з новим Земельним кодексом України, до першого січня наступного року об’єднання співвласників замість державних актів на право постійного користування ділянкою, повинні одержати акти на право власності або оформити договір про оренду. У Франківському районі, де працює п. Оксана, останім часом лише три кондомініуми подали документи на розгляд, двоє з них вже приватизували територію, на вулиці Музики, 3 та Воля, 5.

Для того, аби розпочати процес приватизації, потрібно створити об’єднання – стати юридичною особою (статут, рахунок в банку), тоді представники об’єднання мають звернутися до землеупорядних органів, оформити технічну документацію ( 1,5 – 2 тисячі гривень), а після цього звернення виносять на сесію, під час якої і мають вирішити подальшу долю прибудинкової території. Обов’язкова умова для приватизації земельної ділянки навколо будинку – приватизовані всі квартири.

Приватний нотаріус Львівського міського територіального округу Олена Пелех зазначила, що використовувати ці ділянки представники кондомініуму можуть лише за цільовим призначенням, ділити на окремі території і їх приватизовувати не можна, так само, як не можна заробляти на цьому гроші, бо в понятті “кондомініум” закладена ідея неприбутковості – об’єднання для задоволення особистих потреб мешканців будинку. Хоча, якщо добре розібратися у законодавстві, на її думку, можна частину цієї землі, наприклад, здавати в оренду, щоправда, для цього треба буде оформити акт відведення землі і винести питання на сесію. О. Пелех також наголосила, що найбільше питання приватизації прибудинкових територій має зацікавити мешканців будинків-особняків – 4-5-квартирних, бо вони зазвичай мають біля свого житла садочок, який захочуть закріпити за собою.

На приватизованій прибудинковій ділянці можна навіть побудувати автостоянку, магазин чи кооперативний будинок – каже п. Оксана, але для усього цього має бути відповідний дозвіл міської ради.

Учасники засідання дійшли висновків, що термін приватизації таки продовжать, оскільки до кінця року навряд чи буде приватизована вся прибудинкова територія, а ще – що приватизовувати треба. Також з боку міської влади Оксана Баран зазначила, що треба буде більше попрацювати з кондомініумами і роз’яснити їм всі нюанси приватизиції, аби цей процес пришвидшити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *