ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські депутати передали черкащанам історичну реліквію

|

Депутати Львівської міськради за ініціативи представника партійної групи УНП Віри Лясковської мали нагоду привітати мешканців Черкас з Днем міста. Окрім офіційних привітань від імені депутатів та міського голови Львова, пані Віра передала своїм землякам історичну реліквію – копію грамоти, що підверджує нагородження козака Якова Гунька (вихідця з Черкащини) орденом Залізного Хреста, повідомляє прес-служба ЛОО Української Народної Партії.

Оригінал грамоти зберігає син Якова Гунька, Євген, який проживає в німецькому місті Аахен. Саме він виконав у власній друкарні копію грамоти, яка тепер зберігатиметься у Черкаському історичному музеї. Другу копію, пані Лясковська має намір передати до Львівського історичного музею.

Грамота має високу мистецьку цінність, адже автором художнього оформлення є відомий український графік, послідовник Дюрера, автор ескізів грошових знаків Центральної Ради Георгій Нарбут. Фахівці-мистецтвознавці стверджують, що це одна з найкращих робіт Нарбута.

Пані Віра Лясковська зазначила: „Окрім мистецької цінності, переданий документ має високе істориче значення для черкащан. Такі герої, як уродженець Черкащини Яків Гунько, який у двадцятирічному віці відстоював незалежність України, повертають історичну пам’ять про цілі полки патріотів – вихідців із Черкащини, про яких досі ніхто не знає“. Нагадаємо, Яків Гунько брав участь у Зимових походах Української Народної Армії 1919-1920 під командуванням Симона Петлюри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *