ОСТАННІ НОВИНИ

Борги по зарплаті маємо погасити до кінця року – Олександр Сендега

|

Львівщина наразі має 95-мільйонний борг по зарплаті, який склався протягом 1995-1998 років. Його треба ліквідувати вже до кінця року – саме про це сьогодні йшла мова під час селекторної наради в ЛОДА. Як повідомив під час прес-конференції голова ЛОДА Олександр Сендега, на сьогодні найбільше боргів по зарплатні є в промисловості – 59 мільйонів, 9 млн – в машинобудувані, 8 мільйонів заборгованості перед працівниками будівельної галузі, 6, 8 – транспорт та інше. Серед міст боржників перше місце посідає Львів, з боргом у 32 мільйони, ще близько 14 млн. грн заборгував працівникам Червоноград, 22 млн боргу є у Сокальському районі.

Якщо в промиcловості заборгованість вдасться погасити за рахунок того, що 25-мільйонний борг перед шахтарями віддадуть з державного бюджету, то в інших галузях, на думку Сендеги, треба шукати не формальні підходи, себто наради, а по кожному об’єктові напрацьовувати окрему схему погашеня боргу. “Мене сьогодні не влаштовує робота, яку проводять керівники деяких управлінь і територій. Не даремно нещодавно було оголошено догану двом керівникам управлінь” – наголосив Сендега.

Через заборгованість по зарплаті, за словами О. Сендеги, до прокуратури на відкриття кримінальних справ подано близько сімдесяти заяв, проте зазвичай до кримінальних вироків не доходить, бо керівники тоді знаходять гроші і вирішують справу полюбовно. Щодо заборгованості по 57 статті, то подано вже 300 тисяч заяв на суму близько 77 мільйонів, з них задоволено 15 тисяч на суму 32 мільйони.

Прогнозує голова і ріст середньої зарплати, він зокрема зазначив, що протягом минулого року була позитивна тенденція і на сьогодні середня зарплата в області складає 511 гривень. Проте, Олександр Степанович наголосив, що найголовніше у цій ситуації збільшення зарплатні нижчої ланки (близько 40% людей мають зарплату нижчу прожиткового мінімуму), “будемо піднімати нижчий щабель, зросте і середня зарплата”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *