ОСТАННІ НОВИНИ

Триває нарада з питань християнської етики

|

Нараду з питань християнської етики та християнського виховання проводять сьогодні в Львівській обласній раді. Мета цієї зустрічі – проаналізувати викладання християнської етики на Львівщині та обмінятися досвідом з викладання між Івано-Франківською, Тернопільською та Львівською областями (учасники саме з цих регіонів присутні на нараді). Як повідомила заступник начальника ГУ науки і освіти Богдана Біляк, зараз на Львівщині є близько 1200 вчителів християнської етики, цей предмет викладають у 1463 школах. Загалом, у трьох областях вивченням основ християнства охоплено понад 700 тисяч учнів.

Голова обласної комісії з питань християнської етики Ярослав Пітко висловив свою стурбованість глибокою моральною кризою. “Відродження України та моральне оздоровлення її громадян безпосередньо пов’язане з вихованням дітей і молоді, яке від часу хрещення України було і є християнським,” – вважає він, – “Вивчення предмета “християнька етика” як основи християнського виховання у навчальних закладах України – перший крок”. Пітко також наголосив на тому, що важливо, аби впровадженням християнської етики займалася влада, найкраще, коли буде відповідний указ Міністерстава освіти України, або ухвали обласних рад.

Саме завдяки глибоким релігійним віруваням у свідомості українців краще закріплювалася ідея національної ідентифікації – вважає заступник голови облради Ігор Держко, – “Без масштабної програми християнської етики ми не зможемо провести цілісну освітню реформу”. Він також наголосив на важливості вивчення цього предмету і зазначив, що можливо адаптовувативати християнську етику до інших курсів у вищих навчальних закладах, як, наприклад, в Медінституті є курс біоетики. Облрада, за словами Держка, і надалі підтримуватиме ідею якнайширшого впровадження християнської дисципліни у навчальний процес, як це було 1997-го року, коли на сесії депутати прийняли ухвалу, щодо запровадження християнської етики у навчальний процес.

Богдана Біляк також повідомила про те, що на базі Катехітично-педагогічного інституту УКУ і ГУ освіти спеціально навчають вчителів, за 2000-2004 роки випустили 508 осіб викладачів християнської етики. А також організовано курси підвищення кваліфікації для вчителів, які викладають християнську етику протягом п’яти років. “Викладання цієї дисципліни дає позитивний результат, соціологічне дослідження показало, що діти, які вивчають християнську етику, стають добрішими,” – зазначила вона, – “85% вважають ці уроки одним із джерел, де вони дізнаються про моральні цінності, а у 40% дітей змінилися погляди на світ після вивчення християнської етики”.

Учасники зустрічі звернулися до Президента, прем’єр-міністра та Міністерства освіти з проханням прийняти цілісну програму християнського виховання, включити дисципліну у навчальний план та передбачити додаткову підготовку викладачів цієї спеціальності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *