ОСТАННІ НОВИНИ

НПЗ „Галичина“ увійде до складу державної компанії „Нафта України“ – Андрій Клюєв

|

Уряд України таки створить вертикально інтегровану нафтову компанію, в яку будуть об’єднані державні активи нафтовидобутку і нафтопереробки. Про такий намір повідомив сьогодні журналістам віце-прем’єр Андрій Клюєв. „Концепцію, в основному, ми вже написали. Вона готова“, – сказав Клюєв, зазначивши, що необхідно ще якийсь час на її дороблення. „Давайте ми зараз енергетичну компанію до пуття доведемо“, – додав Клюєв. Йшлося про завершення створення Національної акціонерної компанії „Енергетична компанія України“.

Ідея створення національної нафтової компанії активно розглядається з 2002 року повідомляє „UA TODAY“.. Зокрема, був підготовлений проект постанови уряду про створення компанії „Нафта України“, що мала стати дочірньою компанією національної акціонерної компанії „Нафтогаз України“. В її управління передбачалося передати акції, що належать державі в статутних фондах чотирьох підприємств галузі: найбільшій українській нафтовидобувній компанії ВАТ „Укрнафта“, а також трьох НПЗ – „Укртатнафта“ (Кременчук), „Нафтохімік Прикарпаття“ і „Галичина“ (Дрогобич).

Фонд держмайна в 2003 році своїми діями фактично підтвердив відмовлення від цих намірів – з’являлися конкурси щодо держпакетів двох західноукраїнських НПЗ (зрештою вони все ж таки не відбулися), були заяви про плани приватизації „Укрнафти“. У січні 2004 року ФДМ заявив про те, що держчастка в „Укртатнафті“ буде продана цього року. У перелік підприємств, оголошених для продажу в 2004 році, входить і НПК „Галичина“.

Проте у лютому ФДМ тимчасово призупинив підготовку конкурсів із продажу приналежних державі пакетів акцій у нафтопереробних „Нафтохімік Прикарпаття“, НПК „Галичина“ і „Укртатнафта“ для вивчення можливості створення на їхній базі за участю „Укрнафта“ національної вертикально інтегрованої нафтової компанії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *