ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’яни бояться судитися з владою

|

Львів’яни бояться відстоювати свої права у суді, особливо коли відповідачем є міська влада. Такий виснвок зроблено з аналізу судових справ гомадян із Львівською міською радою, який зробив Фонд “Право і демократія”. Секретар міської ради Зеновій Сірик та керівник проекту “Захист прав громадян у конфліктах з органами влади” Андрій Бурий обговорили цю проблему на сьогоднішньому засіданні, що відбувався у Львівському прес-клубі реформ.

“Нас дуже довго вчили просити “доброго дядька” і ніхто не знав, що від нього можна щось вимагати” – схарактеризував ситуацію Зеновій Сірик. На його думку, львів’яни не володіють інструментом захисту своїх прав – замість того, щоб поскаржитись вони подають звертання, які до того ж не оформлені належним чином. За словами пана Сірика, дуже часто позови спрямовують до ЛМР як представницького органу, хоча справа може стосуватися якогось окремого управління. Коли починають шукати відповідача – справа затягується. “Люди не розуміють, що у міській раді є багато юридичних організацій, які наділені різними повноваженнями. А коли позов спрямований проти рішення ради, то він є правильним”. Відтак, незважаючи на те, що технологія та законодавство нині сприяють вирішенню судових спорів на користь громадян, мешканці нашого міста бояться судитися із владою.

Загалом за анлізом судовихспорів громадян ЛМР Фонд “Право і демократія зробив висновок, що найчастіше львівяни судяться проти обмеження права на проведення масових заходів та оскаржують надані дозволи на розширення квартир за рахунок горища та розгляд питань, пов’язаних із наданням статусу учасника війни. За минулий рік Львівська міська рада як колегіалний орган програла 15 судових справ на 1 мільйон гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *