ОСТАННІ НОВИНИ

Демонстрували недоступність урядових приміщень для неповносправних

|

Найбільше проблем неповносправні мають, коли намагаються потрапити до владних установ, оскільки майже жодна з них не має потрібних пристосувань. Під час сьогоднішнього круглого столу під назвою “Долаючи бар’єри разом” організатори спробували окреслити своє бачення долання бар’єрів між неповносправними та урядовцями та запропонували власні пропозиції вирішення проблеми закритості.

Як зазначив під час прес-конференції координатор програм з безбар’єрності Національної асоціації інвалідів України Ярослав Грибальський, програма з безбар’єрності існує ще з минулого року, але розпрацьовувати її почали лише тепер. Згідно з цією програмою, всі об’єкти мали б бути доступні для неповносправних. “Тут йде мова про права людини. Я, наприклад, маю вирішувати свої справи в державних адміністраціях, і якщо вхід туди для мене буде недоступний, я не зможу скористатися своїм правом” – вважає він.

Мета проведення цього круглого столу – представити громадським організаціям результати обстеження на доступність для неповносправних будівель державних адміністрацій Львова та обговорити питаня співпраці у вирішення проблем недоступності. Для цього було створено цілий проект, в рамках якого, обстежували сі адміністративні приміщення міста та, наприклад, прочитали кілька лекцій на теми неповносправності для студентів-архітекторів. На думку Я. Грибальського, це дуже важливо, оскільки саме архітектори часто не розуміють і не дбають при розробці проектів про інвалідів. У резолюції за результатами круглого столу зазначено, що необхідно в НУ “Львівська Політехніка” запровадити курс з питань формування безперешкодного середовища для неповносправних. Програма, на думку генерального директора НАІУ Вікторії Журбенко, має великий плюс у тому, що тепер жоден архітектурний об’єкт не повинен прийматися без дозволу інвалідів, зокрема для цього пропонують залучати до роботи ГО інвалідів. Учасники зустрічі дійшли висновків, що інфраструктура міста здебільшого не пристосована і неповносправні не мають доступу до потрібних їм місць. Проте, начальник відділу реабілітації інвалідів та ветеранів праці Галина Семків вважає, що у Львові вже зроблено немало, є певні під’їзди, пристосування, хоч вони не настільки якісні, як того б хотілося.

Резолюцію разом з висновками про доступність урядових споруд для неповноспарвних організатори зустрічі мають намір передами органам влади, щоб ті, розглянувши їхні пропозиції, змогли відповісти, коли і як адміністративні приміщення стануть доступними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *