ОСТАННІ НОВИНИ

Соціалісти поклали квіти до стели Владислава Козака

|

Соціалісти поклали квіти до Стели – пам’ятника учасникам революційного виступу львівського пролетаріату 1936 року. Таким чином вони вшанували 68-річницю з дня загибелі провідника тогочасного мітингу Владислава Козака, який повів за собою 50-тисячний мітинг безробітніх і першим упав від куль польської поліції – розповів перший секретар ЛОО СПУ Євген Таліпов. Ніхто з інших політичних сил вшанувати загиблих не прийшов, що, власне, його обурило, оскільки голова ЛОО УРП “Собор” лише пройшов повз стелу, а представники СДПУ(о) взагалі проігнорували цей захід, незважаючи на те, що їхній офіс знаходиться навпроти пам’ятника, а загиблий був прихильником соціалістичної ідеї.

Як розповів Є. Таліпов, В. Козак мав двоє дітей і був безробітним. 14 квітня 1936 року він повів за собою близько 50 тисяч таких ж невдоволених безробітних під гаслами “роботи і хліба”. Пікетуючих зупинили на початку вулиці Саксаганського польські поліцаї, від куль яких першим упав В. Козак. Того ж дня загинуло ще восьмеро осіб. Через два дні був похорон В. Козака – похід через центр міста до Янівського кладовища. Тоді від куль поліції загинуло ще 100 осіб, а близько тисячі зазнали поранень. “До 1991 року влада клала квіти, а тепер перестали” – наголосив Є. Таліпов. Так само забули і про могилу Козака, яку соціалісти сьогодні-завтра впорядковуватимуть. Він зазначив, що звернувся до інших політичних сил, щоб разом вшанувати пам’ять загиблих, але не зголосився ніхто. “Зокрема СДПУ(о), які займаються соціальними питаннями мали б прийти, але…” – вважає він.

Соціалісти самі сьогодні відчистили стелу і прикрасили її квітами. Головним завданням цього заходу, на думку Є. Таліпова, є звернути увагу влади на тогочасні події і на те, що треба пам’ятати їх. Від соціалістів вшанувати пам’ять В. Козака та інших вбитих прийшло близько тридцяти осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *