ОСТАННІ НОВИНИ

Новий Генконсул Польщі у Львові говорить про рік Польщі в Україні

|

Вєслав Осуховські сьогодні провів першу прес-конференцію на посаді Генконсула Республіки Польща у Львові. Розмова стосувалася здебільшого проведення року Польщі в Україні. “Цей рік буде протікати під гаслом “Польща і Україна – разом у Європі”, адже наше спільне прагнення – бути у Європі,” – говорить пан консул. Поважний дипломат висловився, що хоче, аби цей рік та наступний рік України в Польщі став особливим для обох народів, адже “ми маємо спільні зв’язки та спільну культуру.” Пан Осуховскі бачить як Польщу так і Україну разом у Європі і говорить: “Хочу, аби cтавився особливий акцент на наше спільне майбутнє“.

Рік Польщі в Україні буде спрямований здебільшого на культурний та бізнесовий обмін. Щодо культурних акцій, то вже завтра у Львівській Онері відбудеться прем’яєра опери “Страшний двір” Станіслава Монюшко. Сьомого травня в театрі Заньковецької відбудеться концерт Войтека Мрозека за участі Львівського камерного оркестру “Леополіс” та гуральського ансамблю “Турньокі”. У липні до 150-річчя від дня народження хдожника Яцека Мальчевського у Картинній галереї відбудеться виставка його малярства. А на початку осені до Львова приїде понад 200 карикатур відомого Краківського карикатуриста Анджея Млєчка. До кінця цього місяця планується провести у нашому місті презентацію фотограмів макету “Пластична панорама старовинного Львова автора Януша Вітвіцького”, який зараз постійно експонується у Вроцлаві. Влітку на проспекті Свободи львів’яни та гості міста зможуть стати свідками вуличного спектаклю за творами В. Гомбровіча у виконанні драматичного виконанні Драматичного театру ім. Я. Кохановського з Радома. А на жовтень плануються спільні українсько-польські урочистості з нагоди 100-ій річниці відкриття пам’ятника Міцкевичу. Також планується провести облаштування площі довкола пам’ятника та реконструвати сходи і освітлення.

Що стосується бізнесового співробітництва цього року, то дипломати планують виставляти стенди своїх фірм на ярмарках, що періодично проводяться у Львові. За словами консула з бізнесових питань Міхала Узємбла, хоч минулорічні польські інвестиції в Україну не надто великі – 154 мільйонів доларів, все ж вони безупинно ростуть і є значно вищими за минулорічні показники. Тішить і те, що 102 мільйони з цієї суми припадає на західні області України, а 56, 5 – на Львів. Пан Узємбло пояснює це значним капіталовкладенням в “Кредит Банк”. За його словами бузупинно зростає і товарообіг наших держав. В 2002 році він складав 1, 67 мільярдів доларів, а минулого року – 2, 3 мільярди доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *