ОСТАННІ НОВИНИ

„Страшний двір“ відкриє у Львові рік Польщі

|

У суботу львівська Опера задемонструє львів’янам прем’єру – постановку опери класика польської музики Станіслава Монюшка “Страший двір”. Цією виставою у нашому місті офіційно розпочнеться рік Польщі.

Сама вистава теж є своєрідним символом поєднання між обома народами – режисером, головним диригентом та художником костюмів є польські митці, а решта задіяних осіб – з українського боку. Фінансування вистави, бюджет якої склав 150 тисяч гривень, також розподілилося наполовину. За словами директора оперного театру Тадея Едера, ідея зробити спільну постановку з режисером Робертом Скольмовським виникла кілька років тому, однак спочатку йшлося про іншу виставу Монюшка – “Галька”, однак після розмов з режисером було вирішено, що такою виставою стане “Страшний двір”. Як зазначив сам режисер, ця вистава дуже близька обом народам, бо у ній ідеться про дві дуже важливі речі – це мрії про волю і мрії про любов. Режисер зізнався, що приїхавши до Львова він 28 годин ходив містом і тоді зрозумів, як він буде ставити цей спектакль – для нього, вихідця з Вроцлава, де й досі живе багато колишніх львів’ян, ця постановка стала своєрідною спробою показати образи минулого міфологічного Львова, про який написано гору літератури.

Врешті, до цього підігнана й сценографія вистави – одним з головних атрибутів на сцені є стара рама, яка ніби підказує глядачам про пошук образів минулого, а на костюмах виконавців доскіпливий глядач знайде фрагменти картин Гротгера, Коссака та Вато. Ці костюми вручну розмалювали два львівські художники, бо головний художник костюмів вирішила, що костюми треба, як і картини, намалювати. Львів’яни зможуть почаити виставу протягом двох днів – третього і четвертого квітня. Щоправда, на третє квітня квитків уже немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *