ОСТАННІ НОВИНИ

Новий закон про вибори тішить не дуже

|

Новий ЗУ “Про вибори Президента України” дещо кращий від попереднього, оскільки більше враховано права виборців і передбачає можливість оскарження дій виборчої комісії, проте у ньому не враховано права людей з фізичними вадами, нечітко розписане виборче право незрячих, а головне – законом не передбачено участь громадських організацій у процесі передвиборчої кампанії. Зокрема, представники ГО не зможуть брати участь у підрахунку голосів. Але це зовсім не означає, що вони цього не робитимуть, просто будуть використовувати інші методи. Про плюси і мінуси нового закону сьогодні говорили під час зустрічі на тему: “Новий закон “Про вибори Президента України”: як у ньому враховані інтереси і права виборців”.

Голов ЛОГО “Комітет виборців України” Роман Кошовий не вважає, що прийняття цього закону відсуне громадські організації від процесу виборів. “Що не заборонено, те – дозволено” – наголошує він. Тому ГО і надалі виконуватимуть свої функції: ознайомлюватимуть виборців з їхніми правами, мобілізовуватимуть молодь, проводитимуть паралельні підрахунки голосів. Мають намір вони також брати участь на виборчих дільницях, але або як кореспонденти власних газет, як це робитиме КВУ, або спостерігатимуть як виборці. Щоправда, різниця в тому, що можливість оскаржувати певні рішення представники ГО матимуть право не від імені юридичної особи (ГО), а від свого імені, як виборця. Крім цього, на думку менеджера проектів ЛМГО “Інститут політичних технологій” Олега Процака, ГО працюватимуть на виборчих ділянках співпрацюючи з партійними організаціями.

Народний депутат Тарас Чорновіл теж не особливо захоплюється новим законопроектом. Він каже, що пропонував визначити права ГО на виборах і внести в законопроект норми, за якими ГО, у статусі яких записано, що вони мають працювати на виборах, повинні брати участь у виборчій кампанії, але цю норму зняли. Водночас, крім вище перелічених, Чорновіл бачить для ГО ще одну можливість бути учасником передвиборчих перегонів – спотерігачами від імені іноземних організацій. А народний депутат Олег Тягнибок наголосив, що вибори будуть брудними і буде багато спроб фальсифікацій, а тому участь ГО необхідна. Зараз, на його думку, має велике значення, якою буде ЦВК і чи будуть виконувати норми нового закону.

Загалом, малюючи портрет українського виборця, учасники зустрічі дійшли висновку, що виборців умовно треба ділити на захадних, східних, центральних і південих. Тоді, як Західна Україна буде під впливом опозиції інші, а головне південь і схід легше купити. Але Р. Кошовий наголосив, що виборці йдуть голосувати охочіше. Навіть незважаючи на те, що їм втовкмачують в голову про брудність і фальсифікованість майбутніх виборів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *