ОСТАННІ НОВИНИ

Керівники прикордонних служб України і Польщі обговорили корки на кордоні

|

25 березня у пункті пропуску “Краковець” Мостиського прикордонного загону відбулась позачергова робоча зустріч Головних Прикордонних Уповноважених України і Республіки Польща – Голови Державної прикордонної служби України генерал-полковника Миколи Литвина та Головного Коменданта Прикордонної варти Польщі бригадного генерала Юзефа Клімовича.

Як передає прес-служба Західного регіонального управління ДПСУ, керівники прикордонних відомств обговорили стан справ на спільній ділянці кордону і, зокрема, зосередили увагу на роботі контрольних служб обох відомств з метою недопущення черг автомобільного транспорту на кордоні. Останнім часом на українсько-польській ділянці почастішали випадки порушення стабільного функціонування саме автомобільних пунктів пропуску. За даними прес-служби, у середньому за добу, черги на виїзд з України до Республіки Польща іноді становлять від 200 до 400 одиниць транспортних засобів. У той же час, з польської сторони на в’їзд в Україну – черги взагалі відсутні, пасажири і транспортні засоби пропускаються без будь-яких затримань.

Така ситуація на кордоні пояснюється багатьма причинами, передовсім, пов’язаних з вступом Республіки Польща до Європейського Союзу.

Згідно із заявами українських громадян, що надходять до прикордонної служби України, польські контрольні служби основні зусилля подекуди зосереджують винятково на в’їзді до своєї країни, проводячи при цьому ретельний контроль переважно українських громадян. Досить часто польська митниця проводить 100% огляд українського автотранспорту, який прямує через смугу спрощеного контролю. І це приводить до того, що їх пропускні спроможності використовуються не повною мірою, а громадяни втрачають багато часу на очікування в черзі.

На думку Головного Прикордонного Уповноваженого України Миколи Литвина, тотального контролю без винятку всіх громадян, переважна більшість яких законослухняні, можна уникнути, завдяки більш гнучкому реагуванню на обстановку силами і засобами, що є в прикордонних службах України і Польщі. Крім того, завжди можна знайти взаємоприйнятні рішення. Наприклад, незабаром польською стороною будуть вводитись міграційні картки. Для того, щоб не гальмувати процес перетинання спільного кордону, українською стороною запропоновано видавати їх ще на території України, що дозволить людям завчасно їх заповнити.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості, що з метою більш якісної взаємодії прикордонників обох країн, будуть установлені додаткові прямі телефонні канали зв’язку між підрозділами. До того ж вже найближчим часом буде вивчено можливість відкриття консультативних пунктів для оперативного реагування на проблемні питання, що виникають на державному кордонів. Вони будуть діяти безпосередньо в пунктах пропуску.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *