100 тисяч українців щорічно гине від куріння

|

Понад 5 мільйонів людей у цілому світі щорічно гинуть внаслідок тютюнопаління, з них 100 тисяч припадає на нашу країну. Ці та інші проблеми пов’язані із ттюновою залежністю сьогодні обговорюють учасники семінару “Участь громадськості у розвитку законодавства в галузі контролю над тютюном в Україні”, що відбувається в стінах ЛОДА.

“Ми переходимо від розмов до конкретних справ, які виливаються в обговорення законопроекту “Про охорону здоров’я населення від шкідливих наслідків вживання тютюнових виробів” – розповів заступник голови Львівської облдержадмінімтрації Богдан Матлич. А також, за його словами, прилучаючись до обговорення Рамкової конвенції з контролю над тютюном та її значення для України, Львівщина допомагає нашій державі забезпечувати входження до ЄС. Нагадаємо, що Рамкову конвенцію підтримало 89 країн. Богдан Матолич наголосив, що львівське обласне керівництво деякою мірою теж протистоїть цигарковій проблемі. “Серед керівництва ЛОДА є лише один курець, а серед керівництва Льівівської облради – жодного” – розповів він.

А начальник відділу безпеки харчування та соціальних програм Міністерства охорони здоров’я Алла Григоренко розповіла, що щорічно у світі від тютюнопаління гине понад 5 мільйонів людей, 100 тисяч припадає на Україну. І найголовніше – в нашій країні не спостерігається тенденції до зменшення кількості тютюнозалежних. “В нас курять в 1,5 більше, аніж у цілому Європейському Союзі. Курить кожна 3-4 жінка дітородного віку та половина підлітків” – наголосила пані Алла. Відтак, на її глиборке переконання, найефективнішим засобом боротьби з тютюновою небезпекою є законодавча заборона будь-якої реклами цигарок, підвищення акцизного податку на тютюнові вироби (за її підрахунками це знизить кількість курців на 4%), а також створення зон вільних від тютюнового диму, зокрема у громадських місцях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *