ОСТАННІ НОВИНИ

Республіканці порівнювали ВРУ і раду Грушевського

|

ЛОО УРП “Собор” провела публічну акцію, приурочену 87 річниці від дати створеня Української Центральної Ради. З нагоди цього на памятник М. Грушевського приклеїли плакат з написом “1-ий Президент України”. Голова ЛОО Р. Новоженець, порівнюючи тогочасну раду з нинішньою ВРУ, переконував присутніх, що вона була більш українською у всіх своїх проявах. Ця акція має розпочати дискусії в патріотичних колах – вважає Р. Новоженець.

Порівнюючи ці дві ради, він наголосив на тому, що у УЦР українці мали більшу квоту, депутати були представлені українськими партіями, в керівному складі були відомі особистості, патріоти, а суть рішень була теж українською. Натомість сьогочасна Верховна рада, за його словами, сформована з пересічних особистостей, немає чіткої квоти для українців. Незадовільним він також вважає те, що ВРУ змогла ухвалити Конституцію лише через шість років, запровадити гривню за пять років, а слова до гімну аж за 12 років, тоді як в УЦР все це зробили менш як за рік.

“Але історичні паралелі цінні лише в тому випадку, якщо їх висновки можна застосувати зараз, тому ми пропонуємо: в Акті від 24 серпня 1991 року замість слів “проголошення” записати “відновлення”, у законі про громадянство передбачити обов’язкове знання української мови та історії, відновити записи про національність, та встановити квоту на вибори, де українцям відвести 78%, а також провести дострокові вибори до ВРУ поєднавши їх з виборами Президента” – наголосив Р. Новоженець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *