ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія з журналістської етики важає, що “Молода Галичина” допустилася порушень

|

Сьогодні на веб-сторінці Комісії з журналістської етики оприлюднено рішення з приводу публікацій у газеті „Молода Галичина“ „Реквієм по Миколці Чекистові“ та „Уся Савельєва рать?“. Подаємо повний текст цього документа.

„Комісія змушена констатувати суттєві порушення принципів журналістської етики газетою „Молода Галичина“, на шпальтах якої 9 та 15 жовтня минулого року були надруковані статті „Реквієм по Миколці Чекистові“ та „Уся Савельєва рать?“, авторами яких було зазначено Савелія Газетного та Мартина Нечиталюка відповідно.

Проаналізувавши вищезгадані публікації, Комісія відзначає гранично некоректний стиль викладу, виключну упередженість та безпідставну безапеляційність висловлених у матеріалах суджень.

Автори статей порушуть пункт 5 Етичного кодексу українського журналіста, де зазначається — „Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста“. Журналісти, чиї імена приховані псевдонімами „Газетний“ та „Нечиталюк“, нав’язують читачеві власну, не підтверджену будь-якими доказами, точку зору. Більше того — вдаються до брутальних образ свого колеги, Миколи Савельєва. Зважаючи на бездоказовість звинувачень, висунутих газетою на адресу журналіста „Львівської газети“, а також на фактичну анонімність цих закидів, зміст статей не можна сприймати як об’єктивну критику. Радше це скидається на банальний наклеп.

У зв’язку з цим Комісія звертає увагу на ігнорування пункту 8 Етичного кодексу — „Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного“. „Молода Галичина“ відверто знехтувала цим принципом, вводячи в оману свого читача.

На думку Комісії, газетою „Молода Галичина“ також грубо порушено пункт 9 Етичного кодексу — „Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано“, — позаяк точка зору М.Савельєва не була презентована взагалі.

Наявність протиріч, які, наскільки відомо, існують між „Молодою Галичиною“ та „Львівською газетою“ (співробітником якої є М. Савельєв) не може, з точки зору Комісії, слугувати виправданням для відвертої брутальності у веденні полеміки, продемонстрованої „Молодою Галичиною“.

Комісія розцінює публікацію статей „Реквієм по Миколці Чекистові“ та „Уся Савельєва рать?“ як свідоме та грубе порушення норм журналістської етики. Комісія вважає за необхідне публічно засудити дії редакції газети „Молода Галичина“ та вищезгаданих авторів, які з нашої точки зору є несумісними з поняттями професійної, чесної, об’єктивної журналістики. Комісія пропонує редакції газети „Молода Галичина“ надрукувати дане рішення у найближчому числі свого видання й висловлює сподівання на те, що творчий колектив „МГ“ надалі твердо дотримуватиметься принципів журналістської етики.

Комісія вкотре закликає колег-журналістів до толерантності у веденні публічних дискусій і ще раз нагадує, що суб’єктивність, зверхність та брутальність не повинні підмінювати аргументи.

Комісія з журналістської етики“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *