ОСТАННІ НОВИНИ

Любомир Гузар до Києва не переїде?

|

Ватикан поки не створюватиме греко-католицького патріархату в Україні з центром у Києві, щоб не ускладнювати відносин з Російською православною церквою. Про це заявив у інтерв’ю Російській службі Бі-бі-сі кардинал Вальтер Каспер, що очолює Папську раду зі сприяння християнській єдності,

У понеділок Каспер, завершивши свій візит до Москви, повідомляє ForUm. Багато спостерігачів оцінили поїздку, під час якої він зустрівся з патріархом Московським і всієї Русі Алексієм II, як важливий крок до поновлення міжцерковного діалогу.

„Святий престол поки не ухвалив ніякого рішення і доручив мені проконсультуватися з православною церквою, – сказав Каспер. – Тепер, коли ми отримали роз’яснення позиції Московського Патріархату, ми проведемо свою оцінку ситуації. Я думаю, що вона буде засновуватися на небажанні пошкодити нашим відносинам з Російською православною церквою“.

Відносини Російської православної і Католицької церков ускладнюються багатьма протиріччями: Москва не раз звинувачувала Ватикан в прозелитизмі, тобто проповідуванні католицизму серед православних. РПЦ також незадоволена бажанням українських греко-католиків створити власний патріархат з центром у Києві.

Кардинал Каспер також заявив, що про візит в Росію Папи Римського Івана Павла II говорити передчасно. Російська влада неодноразово запрошувала главу католицької церкви, однак його поїздки кожного разу скасовувалися через позицію РПЦ.

В інтерв’ю Бі-бі-сі кардинал Каспер також заявив, що можливість зустрічі між Іваном Павлом II і Алексієм II в якійсь третій країні поки не обговорювалася.

„Папа цього хоче, і я думаю, така зустріч була б дуже-дуже корисною і сприяла б розв’язанню проблем. Але ми поважаємо позицію наших партнерів, так що поки про таку зустріч мова не йде“, – сказав Каспер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *