ОСТАННІ НОВИНИ

У крипті каплиці Боїмів знайшли людський череп

|

Останки невідомого чоловіка знайшли археологи, які зараз досліджують крипту однієї з найцінніших пам’яток Львова – каплиці Боїмів. Як розповів portal.lviv.ua директор Фонду збереження архітектурної спадщини Львова Андрій Салюк, череп та кості було знайдено під час робіт, метою яких є визначення стану будівлі початку 17 століття. Фахівці зараз визначають, до якого часу належать ці останки.

У крипті проведено геодезичні роботи, а зараз проводиться так звана археологія архітектурної споруди – археологи копають шурфи, щоби визначити місце розташування підошви фундаменту, а відтак і загальний стан крипти, яка служить фундаментом для самої каплиці.

Під час робіт вдалося зафіксвати можливу причину тріщини на фасаді будівлі. Цілком можливо, що до цього причетний хід, що його знайшли фахівці. Зараз він забитий землею та сміттям, але за допомогою спеціальних приладів вдалося визначити, що він простягається у напрямку латинської катедри щонайменше на 15 метрів. Цей хід обов’язково розкопають і, цілком можливо, що на науковців чекатиме хоча б маленька сенсація. Також у найближчих планах забрати зі стін всі фрагменти цементного розчину, які є у крипті, бо цемент вбирає вологу, яка потім переходить на камінь. Також заплановано розчистити вентиляційні канали та вивести солі, які накопичилися у камені. Після того, як усі роботи будуть закінчені, крипту законсервують і закриють.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *