ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівському архіві виявлені документи пов’язані із актом Злуки

Ратуша-ForUm

|

Працівники Державного архіву Львівської області провели пошукову роботу з нагоди 85-річчя Злуки і визначили низку документів пов’язаних з цією подією, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Знайдені документи не змінять наші уявлення про Акт Злуки. Проте вони ілюструють державотворчу роботу, яку проводила виконавча влада молодої Української держави в усіх галузях суспільного життя.

За словами заступника директора Держоблархіву Володимира Клювака, серед цих документів листівка з текстом Четвертого Універсалу Української Центральної Ради, оприлюднені відозва Української Національної Ради (УНРади) про прийняття влади, комунікат Української Команди м. Львова від 1 листопада 1919 року за підписом Д. Вітовського про оголошення стану облоги, списки вояків і цивільних, поранених та загиблих під час бойових дій у Львові, урядовий комунікат про залишення українськими військами м. Львова, світлокопія одного із наказів з підписами державного секретаря військових справ Дмитра Вітовського та державного секретаря внутрішніх справ Івана Макуха, військові Статути армій УНР та ЗУНР.

Також цікавими для вивчення є „Збірник законів, розпорядків та обіжників, проголошених Державним Секретарятом Зах. Укр. Нар. Републики”, у якому поміщено „Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії” та інші нормативно-правові акти ЗУНР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *