ОСТАННІ НОВИНИ

Зміни у податковому законодавстві вдарять по всіх

Ратуша-ForUm

|

Зміни у податковому законодавстві, які вступили в силу з 1 січня цього року суперечливі і недосконалі. Найбільше постраждають приватні підприємці, які не знатимуть про них, а відтак, платитимуть штрафи– “незнання законів не звільняє від відповідальності”, а також самі податківці, яким доведеться наново вчитися. Щодо громадян, то їм теж житиметься не легше, адже цього року скасують багато пільг – такого висновку дійшли сьогодні під час зустрічі з журналістами представники податкової, нотаріату та громадської організації.

За словами начальника управління громадських зв’язків та масово-роз’яснювальної роботи ДПА у Львівській області Людмили Атаманенко, новим законодавством скасовано пільги на податок на додану вартість. Так, цього року ним обкладатимуть: продаж і передплату періодичних видань, крім продажу учнівських зошитів і підпучників; лікарські засоби (крім зазначених у переліку Кабміну); санаторно-курортні путівки, продаж чи передачу у власність нового майна, а також обмежено права експортерів. Хоча до 2005 року не оподатковуватимуться і банківські депозити. Поза тим з’явиться соціальна пільга, яка передбачає зменшення податку на додану вартість в сумі 61,5 грн тим особам, які мають місячних прибуток не більше 510 грн. На її думку, всі ці зміни – спроба держави зайвий раз себе перестрахувати у зв’язку з прийняттям нового ЗУ “Про податок на прибуток фізичних осіб”.

“Податкове законодавство реформували, щоб нічого не робити, щоб якось залатати діру, яка зробиться в бюджеті” – вважає голова правління обласної Асоціаії платників податків Сергій Любенко. Нове податкове законодавство також додасть роботи нотаріусам. Вони, за словами голова Асоціації приватних нотаріусів Мирослави Дякович, тепер стають податковими агентами, бо саме через них нараховуватимуть, утримуватимуть і сплачуватимуть податки на рухоме, а з 2005 року і на нерухоме майно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *