ОСТАННІ НОВИНИ

Віктор Ідзьо презентував нову “Історію України” на основі російських джерел

Ратуша-ForUm

|

Сьогодні в Львівській обласній раді професор московського Українського університету Віктор Ідзьо презентував свою книжку “Історія України”, яка вийшла завдяки співпраці облради і московських науковців. Книжка, за словами автора, показує зовсім не типовий погляд на історію Української держави, бо базується виключно на документах з німецьких і російських архівів, а також на матеріалах КДБ. “Історія України” вийшла накладом 200 екземплярів, що коштувало 4, 2 тисячі гривень.

“В цій книжці я намагався відтворити історію України-Руси від 9 століття, до початку незалежності” – каже В. Ідзьо. Він принципово відкидає назву Галицько-Волинського князівства і називає Україну того періоду Українським монархічним князівством, бо доводить, що влада короля Данила була визнаною у світі, а відтак, це не було маленьке князівство. За його словами, книжка написана по-новому, бо, працюючи в Росії, він зрозумів, “як сфальшивили творці Російської історії”. Крім цього в “Історії України” є розділи про опришківський рух, голодомор та період українізації. Закінується вона періодом початку української незалежної держави, де увага акцентується на постаті В. Чорновола, як головного ініціатора ідей незалежності.

В. Ідзьо каже, що ряд розділів викинули, зокрема, розділи про другу світову війну, про дивізію “Галичина”, зробили це для того, щоб уникнути конфліктів. “Облрада порадила акцентувати увагу на державності України”, – каже він. “Історія України” коштуватиме близько 50 гривень, а також, за словами автора, облрада закупила 60 примірників для львівських бібліотек.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *