ОСТАННІ НОВИНИ

Коштів на порятунок історичної забудови Львова хронічно не вистачає

Ратуша-ForUm

|

105 мільйонів гривень використано у рамках Комплексної програми збереження історичної забудови Львова – повідомив заступник начальника управління капітального будівництва міськради Петро Хаба. Ці кошти дозволили провести цілу низку робіт по відновленню історичного Львова. 7,5 мільйонів гривень було використано на реставрацію палацу Бандінеллі на площі Ринок, яка завершиться уже наступного року. Ще 11 мільйонів – на відновлення палацу Потоцьких. Ремонт аварійного будинку на вулиці Шевській та укріплення прилеглих будинків обійшлося у 1,2 мільйони. В актив місто може записати і відновлення Природознавчого музею та школи на вулиці Театральній, Оперного театру та Національного музею, Будинку вчених та митрополичих палат собору Святого Юра.

Частину коштів було використано на ремонт інженерних споруд та доріг (зокрема вулиць Франка, Коперника, Гнатюка, князя Романа), природоохоронні заходи (реконструкція парків ім. Богдана Хмельницького, Високий Замок та Знесіння) та науково-дослідні роботи (гідрогеологічне дослідження центральної частини міста).

Разом з тим, Петро Хаба зазначив, що освоєні 105 мільйонів становлять лише 69% від тих, які повинні були виділені. А фінансування з держбюджету є ще гіршим – 37, 1 млн. грн., лише 46% від обіцяного. У держбюджеті на 2004 рік на збереження історичної забудови Львова закладено лише 5 мільйонів гривень. “Врятувати за рахунок цієї суми весь центр неможливо, робиться тільке те, що можна” – резюмував Хаба.

Занепокоєння викликає і млява реконструкція собору Святого Юра, яка відбувається за кошти УГКЦ. Петро Хаба повідомив, що до приїзду до Львова Папи Івана Павла ІІ у відновлення митрополичих палат та інших споруд Святоюрського ансамблю було вкладено 6 мільйонів гривень з держбюджету. Але на реставрацію безпосередньо собору держава коштів не виділяє, насамперед, через відсутність практики державного фінансування відновлення сакральних споруд. Проте, враховуючи факт реставрації за державний кошт Софійського собору в Києві, пан Хаба не втрачає надії, що вдасться “вибити” певні гроші і на Святоюрський собор.

Окрім того, Львів знову збирається просити коштів на відновлення історичної забудови в ЮНЕСКО. Подібна спроба вже робилася у 2001 році, але тоді львів’янам відмовили. Петро Хаба не вважає справу безнадійною і обіцяє достукатись до фінансистів ЮНЕСКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *