ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни на ліки не зростуть – Богдан Матолич

Ратуша-ForUm

|

На Львівщині вживатимуть всіх заходів, щоб не допустити зловживань і необгрунтованого підвищення цін на лікарські препарати. Для цього проводитимуть моніторинг аптек і у випадку зловживання накладатимуть штрафи чи навіть подаватимуть до суду на такі аптеки – повідомив під час прес-конференції заступник голови ЛОДА Богдан Матолич.

За його словами, попередньо передбачали подорожчання лікарських препаратів відповідно до закону “Про бюджет” і закону “Про податок на додану вартість”, але минулого тижня на нараді в Києві підтвердили, що підвищення цін не буде. “Ми не допустимо зловживань і необгрунтованого підвищення цін на лікарські засоби,” – наголосив Б. Матолич.

Начальник Головного управління охорони здоров’я ЛОДА Віктор Кімакович каже, що наступного року бюджет областних медичних установ зросте на 8 мільйонів. Він вважає, що фінансування медицини зможуть підняти, якщо спрацює постанова про обкладання податком на додану вартість. Бо, за його словами, нею затверджено перелік медичних виробів, які не обкладатимуться податком (ультразвук, діагностика), а також у першому пункті зазначено, що додатковим податком не обкладатимуть лікарські засоби, які є в державній реєстрації (таких наразі 114 ). “Те, що було дорогим, стане дорожчим, а те, що було дешевим, не подорожчає” – наголосив Кімакович. Намомість він вважає, що медицина наступного року матиме проблему через підвищення акцизу на спирт, оскільки не передбачено механізму компенсації. Тому на закупівлю спирту буде потрібно не 1,2 мільйони гривень, а 6 млн.

Б. Матолич нагадав, що у зв’язку з підвищенням цін на спирт в держбюджеті закладено 100 мільйонів, тому він розраховує, що Львівщина отримає субвенцію. Вже зараз є випадки подорожчання ліків у приватних аптеках, які відразу вхопилися за постанову, але Б. Матолич каже, що їх “втихомирять”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *